Doctor holds a pill for men's health.,Image: 516324369, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Iurii Maksymiv / Alamy / Alamy / Profimedia

Виагра, „малата сина пилула“ која ја користат милиони мажи ширум светот за еректилна дисфункција, всушност била откриена случајно.

Во раните 1990-ти, научниците кои работеа во фармацевтската компанија Pfizer се обидуваа да измислат лек за ангина, вид на болка во градите предизвикана од намален проток на крв во срцето.

Меѓу кандидатите беше и лекот силденафил. Со блокирање на одреден протеин наречен фосфодиестераза тип 5, познат и едноставно како PDE5, лекот може да предизвика проширување на крвните садови.

Во едно испитување спроведено во раните 1990-ти, мажите кои земале силденафил пријавиле несакани ефекти како што се црвенило, главоболка, гастроинтестинални ефекти и гадење. Тие пријавиле и ерекција која била сосема неочекувана.

„Ние бевме млад тим во тоа време и еректилната дисфункција не беше нешто за што бевме загрижени, така што навистина не знаевме дека има потреба од ваков лек“, објасни Сер Сајмон Кембел, органски хемичар кој помогна во развојот. лекот, на подкастот на Би-Би-Си.

Учесниците во студијата одбија да ги вратат таблетите
На крајот на студијата, некои од учесниците одбија да ги вратат таблетите, изразувајќи желба да продолжат да ги земаат.

И така научниот тим се сврте кон тестирање на силденафил за еректилна дисфункција наместо срцеви заболувања. Силденафил на тој начин стана вијагра, пилула која повеќе се поврзува со работата на срцето.

Како силденафил ја третира еректилната дисфункција?
Силденафил делува така што го запира разградувањето на цикличниот GMP во мазните мускулни клетки на пенисот, што резултира со мускулна релаксација и го зголемува протокот на крв за време на сексуалната возбуда. Кај луѓето со еректилна дисфункција, нема доволно цикличен GMP.

Ова стана вистински хит. Во рок од неколку недели по неговото одобрување од страна на американската Администрација за храна и лекови (ФДА) во 1998 година, повеќе од еден милион рецепти за вијагра беа издадени во Соединетите држави.