Ја видов свекрвата ми стави нешто во чајот и решив незабележано да ги сменам филџаните

Руслана отсекогаш знаела дека нејзината свекрва Наталија Александровна не ја сака многу. Таа отсекогаш верувала дека нејзиниот скапоцен син „ја заслужува најдобрата сопруга“.

Тоа е, онаа што и се допадна на самата Наталија Александровна. А таа веќе избрала една, ќерка на стара пријателка, која успешно го завршила конзерваториумот, а била и ќерка „примерна“. Но, како што е веќе јасно, синот не ја поддржал иницијативата на мајката.

Евгени ја запозна Руслана благодарение на нејзините пријатели. Љубовта како гром ги удри и двајцата. Двајцата се забавуваа 2 години пред Евгени да предложи брак, а Руслана рече да.

– Не! Извика Наталија Александровна при помислата на нејзината „неодобрена“ снаа. „Како можеш да ми го направиш ова?

Таа многупати се обидела да го убеди нејзиниот син да не се ожени со неговата избраничка. Но, тој беше категоричен. Остануваше само да се прифати и извлече се што е можно од ситуацијата. Имено, незадоволството, прекорите и уредните навестувања на синот дека неговата сопруга е лош избор.

За среќа, Евгени и Руслана живееле во друг дел од градот и не ја гледале многу често Наталија Александровна. Меѓутоа, кога доаѓаа на гости, на Руслана и беше тешко. Сепак, таа беше љубезна и оптимистичка девојка. Така, тој научил да ја гледа својата свекрва и нејзините прекори како составен дел од животот што може да се игнорира.

Кога беа исцрпени сите теми од секојдневниот живот и условите за живот, Наталија Александровна ја смени темата во посериозна.

– Кажи ми, сине, како сте толку време заедно, но немате деца? „Мамо, сè уште не брзаме со децата“. „Но залудно“, не отстапи Наталија Александровна. „Ми требаат внуци, а времето минува многу брзо. Што ако Руслана е неплодна? „Па, што зборуваш? Ако треба ќе посвоиме дете.

Ништо не можеше да направи за својот син. Во меѓувреме, Наталија Александровна беше навистина возбудена од желбата за внуци. Своите впечатоци ги сподели со пријател. „Не грижи се така“, ја тешеше таа Наталија. „Дури и да има проблеми, имам билка која ќе помогне. – Навистина!? – Секако. Знам од искуството на моето семејство. Ја открива женската енергија. „Ќе ми дадеш ли малку?

Наталија Александра од оваа недела се навикна почесто да ја посетува Руслана додека е сама дома. Таа се сомневаше дека нешто не е во ред. Впрочем, пред тоа свекрвата не ја посетувала сама „така“ на чај. За среќа, можела да ја слушне свекрвата како разговара со некој на телефон во соседната соба. Слушнала малку. Само неколку фрази за дозата и за себе. Но, тоа било доволно за девојката да преземе

Пред да почне да пие чај, Руслана тивко успеа да ги смени местата на шолјите. Свекрвата нека си го испие тоа што сама си го полила. Ова се случуваше неколку пати неделно. И секој пат кога Руслана успеваше успешно да го избегне „третманот“ на нејзината свекрва. Во меѓувреме, самата Наталија Александровна почна да се менува.

Промена на подобро
На изненадување на сите, таа стана многу пољубезна. Почна да слика и да се облекува посветло. Во разговор не пропуштила прилика да каже 1-2 вицови. А од снаата веќе немаше ни прекор ни огорченост. Како да го

Евгени е искрено среќен со погледот на неговата расцутена мајка. Тој долго време сонуваше дека таа конечно ќе се грижи за себе и за својот живот. Евгени бил уште посреќен кога дознал дека мајка му решила да си го промени животот. Со кого? Со комшијата на 5 кат. Тој долго време беше таен обожавател на Наталија Александровна.

Свадбата беше еден месец подоцна. Отприлика во исто време, се дозна дека Руслана чека бебе. Дали е тоа случајност? Како да се знае. Главната работа е што Наталија Александровна почна да живее нов живот. Дека семејството на Евгени и Руслана со нетрпение го чекало нивното прво дете. И повеќе не треба да знае за мистериозната трева од девојката на Наталија.

Дали е можно да се верува дека добрите цели на Наталија Александровна ги оправдуваат нејзините методи за нивно постигнување? Дали Руслана ја направи вистинската работа со менувањето на чашите чај? И дали можеше да заврши поинаку?