Има решение, а тоа е да не се фрли целата кисела зелка, природата се погрижила за тоа, има зеленчук кој впива многу сол

Повеќето од нас ја оставивме киселата зелка за зима и тогаш кога дојде време да ја пробате, сфативте дека е пресолена и не можете да го подготвите омиленото зимско јадење – сарма. Ова обично се случува кога прв или втор пат подготвувате кисела зелка. Со текот на времето и вежбањето, учите да ги постигнете вистинските пропорции. Сепак, постои решение, а тоа е да не се фрли целата кисела зелка.

Природата се погрижила за тоа, има зеленчук кој впива многу сол. Тоа се, на пример, моркови и зелени домати. За да ја поправите солената кисела зелка, потребни ви се околу 1,5-2 кг моркови и зелени домати. Прободете ги со вилушка и додајте ги во зелката. На овој начин ќе го впие вишокот сол.

Но, ако вашата кисела зелка е сè уште премногу солена, накратко потопете ја секоја главица зелка во врела вода.