Category: ЖИВОТ

Ги почитувате на Велика Сабота и се станува ПОДОБРО: Што МОРА да правите пред Велигден, а што е строго ЗАБРАНЕТО?

Верниците ја слават Велика Сабота, вториот ден од најголемата христијанска жалост На 4 мај, православна црква и верниците ја слават Велика Сабота , вториот ден на христијанската жалост, бидејќи Исус…

КАКО СЕ ОДБЕЛЕЖУВА ВЕЛИКА САБОТА? Еден обичај е особено важен, а многумина го забораваат

Верниците се подготвуваат за Велигден, најважниот христијански празник, а посебни обичаи се поврзани со Велика Сабота. Голема сабота е последниот ден пред Велигден , вториот ден на христијанската жалост за…

Се верува дека еден ритуал ги брише гревовите: старите обичаи на Велики четврток, еден од најважните денови во Христовиот живот

На денот кога се сеќаваме на неколку важни настани од последната недела од животот на Исус, се негуваат неколку обичаи и верувања Велики четврток се смета за еден од најважните…

Велики понеделник: Што не треба да се прави на првиот ден од Страсната недела

Денеска во православната црква започнува Страсната седмица – последните 7 дена пред Велигден. Што можете, а што не можете да направите на првиот ден од Страсната недела – Велики понеделник…

Дијана боледува од ретка болест на очите МАКЕДОНЦИ ДА ЈА ПОКАЖЕМЕ НАШАТА ХУМАНОСТ!

Заедно да бидеме победници во оваа тешка Борба! Драги хумани луѓе јас Дијана Т.боледувам од ретка болест Neuromilit Optucus болест која поради нејзината сериозност доведува до заматен вид(губење на видот…

МОЛИТВА ЗА ПРОСТУВАЊЕ НА ГРЕВОВИТЕ: Ако се покаете за нешто, ЗАДОЛЖИТЕЛНО кажете ги овие зборови

Се верува дека молитвата за простување на гревовите има голема моќ. Секојдневно се соочувате со стрес, често сте вознемирени и загрижени, без разлика дали се работи за здравствени проблеми, љубовни…

УТРЕ СЛАВИМЕ ЛАЗАРОВА САБОТА: Секоја мајка треба да направи ЕДНА ВАЖНА РАБОТА!

Лазарова Сабота е променлив празник и секогаш се паѓа еден ден пред Цветници, кои се точно една недела пред најголемиот празник Велигден. Утре е Лазарова Сабота, еден од поголемите христијански…

НЕДЕЛА СЕ ЦВЕТНИЦИ: За подобар напредок дома и на семејството, ЗАДОЛЖИТЕЛНО направете го ОВА!

Цветници спаѓа во групата на подвижни празници, односно празник чиј датум се менува секоја година. Оваа година се паѓа на 28 април, а се одбележува во спомен на свеченото влегување…