Љубовта со оженет пејач го одбележа животот на поранешната мис на Југославија, а потоа и трагедија.

Анита Батурина од Сплит во 1970 година ја засени Југославија со својата убавина. Таа победи на југословенскиот натпревар за Мис тинејџерка, а потоа почна да добива неверојатни понуди. Таа имаше 17 години и многу неискусна во суровиот свет на манекенството.

Мажите лудуваа по неа, таа можеше да избере со кого ќе биде, а таа го избра Мишо Ковач, кој беше 12 години постар . Во тоа време бил многу популарен и пожелен кај жените, но сепак бил забрането овошје. Венчалниот прстен на оженетиот пејач не го спречи да се заљуби во тогаш малолетната Анита. Веднаш се развел и ѝ простил.

Сепак, нејзиното семејство се спротивстави на нивната врска. Нејзината мајка била против тие да се видат и верувала дека врската само ќе и донесе неволја. И покрај тоа што околината не можеше да ја прифати нивната љубов, Мишо и Анита се венчаа и ги добија синот Еди и ќерката Ивана. Нивниот луксузен стан бил во Загреб, а заедно го обиколиле целиот свет.

Иако по сите тешкотии се изгледаше идилично, следеше страшна трагедија која ќе промени се. Нивниот син Еди беше убиен во војната во 90-тите, а „совршеното семејство“ се распадна.

Мишо потоа паднал во депресија и земал лекови за смирување.

– И јас бев на апчиња еден месец, по што се вразумив и си реков дека не смее повеќе да продолжи вака – го раскажала Анита најтешкиот период од нејзиниот живот. Овде можете да видите како изгледала Анита во младоста.

И покрај големата љубов што ја имаа и трагедијата што ја преживеаја заедно, пејачот ја остави Анита и отиде со друга жена.

– Мишо тукушто излезе од нашиот стан. По неколку дена, колку што ми требаше да стигнам до него по телефон, со Мишо се сретнавме во мотелот Плитвице на обиколницата во Загреб. Додека седевме на масата и го гледав, можев само да кажам дека не ми се верува дека ова му се случило. Мишо само кратко рече: „Ете, се случи“. Тоа никогаш нема да ми се случи, си помислив и излегов од мотелот. Тоа беше крајот на нашата љубов – призна еднаш Анита.

Мишо подоцна се оженил по трет пат, а Анита останала сама со ќерката која се препуштала на пороците. Сепак, заедно успеаја да ги пребродат најтешките моменти, а Ивана почна да гради успешна музичка кариера.