Јадел 20 јајца за појадок!

Српскиот јутјубер Никола Вејновиќ неодамна направи експеримент – за само 10 дена изел 300 јајца. Овој млад човек решил да провери како консумирањето на оваа храна во преголеми количини ќе влијае на неговата крвна слика, а пред се на холестеролот.

Добро воспоставен мит е дека јајцата влијаат на холестеролот, а Никола беше решен да докаже дека во пракса тоа не е баш така, дури и кога ќе се доведе до крајност.

Овој фитнес ентузијаст конзумирал јајца во вид на матени јајца со пршута, варени јајца, белки и протеински шејкови, сечкани жолчки со грчки јогурт и кисели краставички… Во една прилика појадувал изматени јајца од дури 20 јајца!

Вејновиќ при овој предизвик истакна дека забележал дека по конзумирање на толку јајца главата му се врти, полесно го губи фокусот, а косата многу побрзо му се масни. Тој исто така истакна дека јајцата не му здодеале и покрај тоа што повеќето луѓе го очекувале тоа, а тоа му успеало благодарение на тоа што секогаш ги подготвувал на најразлични начини.

На самиот почеток на предизвикот Никола имаше практично идеална крвна слика, а по 10 дена и изедени 300 јајца повторно направи комплетни анализи и еве ги резултатите: леукоцитите му паднаа од 7,1 на 6,1, еритроцитите се намалија од 5,56 на 4,46 , вредноста на хемоглобинот е драстично намалена – од 165 на 128, како и вредноста на хематокритот, која падна под референтната вредност.

Кога станува збор за холестеролот, поради што овој Јутјубер се впуштил во експериментот, резултатите се следни: гликозата останала речиси непроменета, уреата се зголемила, но останала во рамките на референтната вредност, како и креатининот, железото, алт и аст.

Вкупниот холестерол се искачи од 2,91 на 3,44, што е сè уште далеку од референтната вредност од 5,20 и покрај внесувањето на екстремни количини храна. Нивото на лошиот холестерол или ЛДЛ се зголеми од 0,22 на 0,80, што е сè уште под референтната вредност од 4,10.

Имајте на ум дека Вејновиќ е професионалец во спортот и исхраната и дека неговата исхрана не се препорачува за просечен човек.

Диететичарот-нутриционист Тања Олајџија своевремено за нашиот портал истакна дека нема потреба да се плашиме од секојдневното консумирање јајца. „ Препорачаната количина е многу индивидуална, но ако зборуваме за здрави луѓе со просечни енергетски потреби, 2-3 јајца би биле оптимални за жените и 2-4 јајца дневно за мажи. износи на неделно ниво“ , рече таа и додаде:

„Денес знаеме дека холестеролот од јајцето не влијае на вкупниот, а особено не на ЛДЛ холестеролот, исто како и другите прехранбени состојки, и имајќи го предвид вистинското нутритивно богатство што го носи јајцето, сега можеме да ги јадеме речиси секој ден без страв“.

error: Content is protected !!