Ако имате неодолива желба да привлечете комарци, сигурно се прашувате зошто

Зошто некои луѓе се магнети за комарци може да зависи од тоа каков сапун користат при туширање, сугерира новото истражување. Досадните инсекти ги привлекуваат луѓе кои користат одредени сапуни, што сугерира дека изборот на вистинскиот сапун може да ни помогне да ги избегнеме јадечките животни.

„Комарците беа привлечени од оние што користат Dove или Simple Truth, но беа одбиени од брендовите со мирис на кокос – вклучувајќи го и Native“, велат научниците. Тие летаат кон одредени ароми или подалеку од нив – откако ќе добијат мирис на човечка кожа.

Високиот автор д-р Клемент Винаугер рече: „Извонредно е што истата личност која е исклучително привлечна за комарците може да стане уште попривлечна за комарците со еден сапун, а потоа да стане одбивни за комарците со друг сапун“. Избегнувањето на крвопијци ова лето може да зависи од изборот на вистинската облека што ја покрива вашата кожа, рече тим од Вирџинија Техника во САД. Постојат многу теории зошто некои луѓе се магнети за комарци, додека други се извлекуваат без да бидат каснати.

Коавторката д-р Клои Лахондере објасни: „Секој мириса различно, дури и по нанесувањето сапун, вашиот физиолошки статус, начинот на живеење, она што го јадете и местата каде што одите влијаат на мирисот. А сапуните драстично го менуваат начинот на кој мирисаме. не само со додавање хемикалии, туку со предизвикување варијации во емисиите на соединенијата што веќе природно ги произведуваме“.

Низа експерименти покажаа дека миењето со сапун влијае на преференциите на комарците – во зависност од видот. Хемикалии испуштени од четворица човечки доброволци беа анализирани и пред и еден час откако беа прочистени со помош на Dial, Dove, Native и Simple Truth. Секој учесник испушташе свој уникатен мирис – од кои некои беа попривлечни за комарците од другите. Миењето со сапун значително ги промени – и тоа не само со додавање на цветни мириси во мешавината. Ефектите на издишаниот јаглерод диоксид (CO2) – уште еден важен знак за комарците – беа исклучени со нанесување ткаенина што ги апсорбира мирисите на учесниците.

Луѓето не можат да мирисаат на CO2, кој ние и другите животни го издишуваме со секој здив. Комарците можат. Ја зголемува активноста на женките – ги тера да ја истражуваат околината во потрага по домаќин. Д-р Винаугер рече: „Она што навистина е важно за комарецот не е најзастапената хемикалија, туку специфичните асоцијации и комбинации на хемикалии, не само од сапунот, туку и од нашите лични телесни мириси“.

Сите сапуни содржеа хемикалија наречена лимонен, кој е познат против комарци, но и покрај тоа што е главната хемикалија во сите четири сапуни, три од четирите сапуни што ги тестиравме ја зголемија привлечноста на комарците.“ Знаејќи што ги привлекува гладните штетници, врата за развој на подобри репеленти, стапици и други методи за нивно држење подалеку. Д-р Лахондере рече: Знаеме дека хемиските врски се исклучително важни за да се одреди дали комарците се привлекуваат или се одбиваат.

Промената на односот на истите точни хемикалии може да доведе до привлечност, рамнодушност или одбивност.“ Студијата во iScience идентификуваше четири хемикалии поврзани со привлечноста на комарците и три со одбивност – вклучувајќи го и мирисот на кокос во американскиот бурбон и цветното соединение што се користи за лекување на шуга и Вошките на главата…

Тие беа комбинирани за да создадат и тестираат атрактивни и одбивни мешавини на мирис – што имаа силно влијание врз претпочитањето на комарците. Д-р Винаугер рече: „Со овие мешавини, го елиминиравме целиот шум во сигналот со вклучување само на оние хемикалии што ги потребните статистики велат дека се важни за привлекување или одбивност. Би избрал сапун со мирис на кокос доколку сакам да ја намалам привлечноста на комарците“.