Поради многуте несреќи што го снашле нашиот народ, многумина не обрнуваат внимание на верските ставови кои треба да се поправат.

Бидејќи разговорите со свештенството и монасите во многу семејства се сведуваат на „деловни односи“, често се случува многу верски обичаи и црковни правила да се толкуваат и практикуваат со знаење кое се пренесува од колено на колено во семејството.

Има „МРСНИ“ и „ПОСНИ“ слави

Вистина е дека гозбите не се ниту мрсни, ниту посни, но деновите во кои паѓаат може да бидат мрсни или посни. Во зависност од денот на празникот, се подготвува таков празник.

На пример, ако Ѓурѓовден се паѓа во четврток една година, се подготвува мрсна трпеза, бидејќи четврток е мрсен ден. Ако се падне во прток следната година, се подготвува посна трпеза, бидејќи петок е посен ден. Некои празнувања секогаш паѓаат за време на еден од четирите големи пости, па секоја година се подготвува посна трпеза. Пример за такво празнување е Свети Никола, кој секогаш паѓа за време на големиот Божиќен пост.

Празничната пченица не е подготвена за „живи светци“

Вистина е дека сите светци се живи, бидејќи во Бога никој не може да биде мртов – Бог е Бог на живите, а не на мртвите. Погрешната практика веројатно се должи на фактот што житото се подготвува и за панихида на починати роднини. Во двата случаи, пченицата претставува жртва на Бога и ја симболизира православната вера во општото Воскресение. Таа жртва му се принесува на Бога во името на тој светец или покојник чие име се споменува тој ден, или таа панихида.

Дали тој е светец кој живеел и умрел, или никогаш не поминал низ биолошка смрт, како што се Архангел Михаил или Свети Илија, на пример, не прави разлика во однос на жртвите принесени на Бога (празничната торта, пченицата и виното) . ). За жал, и покрај предупредувањето на Црквата за оваа погрешна практика, многумина продолжуваат да го прават тоа затоа што „тоа го правеа и татковците и дедовците“.

Обожувањето е обичај на Мухамеда, клекнувањето е римокатолички обичај

Вистина е дека Мухамеданите ја прифатиле практиката на обожавање на Бог од христијаните, допирајќи ја земјата со челата. И оние христијани кои живееле во средината во која се појавил мухамеданството во VII век – од православните христијани од Блискиот Исток.

Црквата го вовела правилото (канон XX, Прв Вселенски Собор) дека на неделните литургии, како и на сите Литургии меѓу Велигден и Духовден (Пентекост) задолжително се стои. А тоа црковно правило е воведено поради вообичаената практика на православните да ја изразуваат својата лојалност и љубов кон Бога со клекнување и поклонување (голем дар, голема метанија). Оваа заблуда кај многу православни се појавила поради тажниот факт што тие никогаш не биле во црква освен во недела (кога не клечат и не се поклонуваат), а честопати само двапати годишно (на Велигден и Божиќ), па не ни имале можност да се запознаат сите форми на изразување на православната духовност.

Не е потребно да се пости бидејќи гревот не влегува во устата, туку излегува од устата

Точно е дека гревот не влегува во устата, но не смееме да го злоупотребуваме тој цитат од Светото писмо како изговор за нашата неподготвеност и немање волја да се бориме против уживањето во храната. Целта и целта на постот е борбата против гревот, а во него спаѓа и борбата против телесните желби. Телесните желби, повторно, најлесно се потиснуваат со јадење посна храна, за што сведочи 2000-годишната традиција на црквата.

Откажувањето од варењето има двоен ефект: 1. тоа е наша жртва на Бога; 2. тоа е средство за гаснење на телесните страсти. Затоа се вели дека постот е едно од двете крила кои го воздигнуваат човекот кон Бога (другото крило е молитвата).

Не постам затоа што еднаш видов поп како јаде печење среде постот

Вистина е дека сите луѓе се грешници, па дури и свештениците. Дури и да сме лично убедени дека некои од нив не ги почитуваат црковните заповеди за постот, тоа сепак не ослободува од личната одговорност за непочитување на црковните заповеди. Зарем Адам, откако ја прекршил заповедта за постот, не се обидел да ја префрли вината на Ева велејќи: „Таа ми ја даде од дрвото, а јас те изедов“ (Битие 3:12)? Знаеме дека Бог не прифати такво објаснување, бидејќи секој од нас има слобода да избере – дали да оди на погрешен или на вистински пат. Одењето на погрешен пат следејќи ги другите луѓе, користејќи ги како изговор за вашите грешки, е катастрофално.

Не одам во црква затоа што не сум направил ништо лошо

Вистина е дека сите паѓаме во грев и дека најлошата можна форма е гордоста и вообразеноста дека сме без грев. Светите отци сведочат дека вистинскиот пат на покајанието започнува кога ќе сфатиме дека бројот на нашите гревови е еднаков на бројот на зрната песок во пустината. Оние кои мислат дека гревовите се единствените наведени во 10-те Божји заповеди, прават голема грешка. Самиот Спасител ни кажа дека гревовите вклучуваат грешни мисли (на пример, Матеј 5:28).

Истата заблуда се случува дури и кај оние што одат во црква. Свештениците сведочат дека луѓето доаѓаат кај нив на исповед и велат:

„Оче, немам што да признаам оти не згрешив.“ Во православието најлошиот грев е непокајаниот грев. Како може некој да се покае за своите гревови кој мисли дека ги нема? Затоа вообразеноста дека сме без грев е многу опасна.

Така му беше судено, таква му е судбината…

Точно е дека верувањето во судбината, како нешто што е однапред „запишано“ и што не може да го избегне, е спротивно на православното верување во слободата на човечката волја. Различни пагански религии, вклучувајќи ги и старите Грци, Мухамеданци и Протестанти, верувале во судбината, како нешто предодредено за човекот.

Во нашата нација, оваа заблуда најверојатно навлезе преку мухамеданството. Слободната волја и слободата на избор што ги има човекот е еден од Божјите дарови за човекот. Тоа, меѓу другото, е она што го прави човекот божествено суштество. Православието нè учи дека човекот е творец на својата судбина. Човекот ќе биде како што одлучил, врз основа на одлуките што самиот ги донел, по своја слободна волја.

Денеска е црвена буква, ништо не треба да се направи

Вистина е дека црковната заповед за празнување големи празници подразбира напуштање на секојдневните работи, но за да има време да се оди во црква на светата Литургија. Седењето дома заради „црвеното писмо“ (а од неодамна и болдираното), а не одењето на богослужба е злоупотреба на црковната заповед, и е само изговор за мрзеливост.

Татко ми не ми даде слава, па не можам да славам

Вистина е дека официјалниот чин на пренесување на славата не е услов за започнување на прославата. Сè што е потребно за да започнете е добра волја. За жал, причината за оваа заблуда е барањето „оправдувања“ пред себе, па дури и пред Бога, за сопствената негрижа и немање волја за практикување на православниот начин на живот.

error: Content is protected !!