Лекарот од Итна помош вели дека во оваа општина најголем дел од населението се стари лица, без никаква поддршка однадвор

Суровата клима, немањето работа и услови за современ живот ја направија Црна Трава едно од местата што изумираат.

Иако решиле да го продолжат животот во родното село, жителите од овој регион велат дека не би им препорачале на нивните деца да останат во селото.

– Ќе нè завеат два-три дена. Како родител би ги советувал моите деца да завршат училиште и да си заминат како и сите други – вели еден локален жител.

На само триесетина километри од Црна Трава се наоѓа месната заедница Кална со само едно семејство со деца и две домаќинства за стари лица.

Баба Нада е една од ретките жители на ова место, која вели дека не ги видела своите најблиски речиси три години.

– Имаше луѓе, но сега се е напуштено во шумата. Тие заминаа по подобар живот, ние останавме. Тука нема каде да се вработат – вели баба Нада.

Иако тешко се движи, старицата е постојано на нозе. Како што вели, кај неа секогаш доаѓа брзата помош, но и младата сосетка, бидејќи не може да оди подалеку од домаќинството.

– Сè ми е тешко, да ви кажам право. Нема луѓе, нема дуќани, а ние самите не можеме да се служиме. Нашите деца работат во Белград. Не доаѓаат, се прават во прва смена, немаат време, превозот е лош. Ги немало две-три години – низ солзи раскажува баба Нада.

Лекарот од Итна помош вели дека во оваа општина најголем дел од населението се стари лица, без никаква поддршка однадвор.

– Тие се целосно отсечени од светот. Кој знае каде се децата, ги слушаме само телефонски – вели д-р Милена Станојевиќ од Здравствениот дом Црна Трава во емисијата „Експлозив“ на ТВ „Првој“.

Наместо суровата зима, постарите жители гледаат само убавина, а други „стомачни за леб“ отишле во поголемите градови и главно не се враќаат дома.

И додека едни гледаат само убавина во овој крај, други остануваат затоа што мораат, но генерално се согласуваат во едно – дека на ова место нема многу надеж за иднината, бидејќи како што велат, „младите си заминуваат, а стари умре“.