Чести промени во расположението, промени во зглобовите

Доколку не сте сигурни дали припаѓате на оваа група, еве 9 знаци по кои можете да ја препознаете.
Неправилно варење на храната

Еден од првите показатели за хиперсензитивност на глутен е неправилно варење, надуеност, гасови, па дури и дијареа.

Чести промени во расположението

Ако вашето расположение често се менува – се чувствувате тажно, потоа среќно, па нервозно, забележете кога ќе се појават овие промени и проверете дали тоа има некаква врска со конзумирање на храна што содржи глутен.

Болките во колената и зглобовите, па дури и воспалението и отокот на тие места се поврзани со хиперсензитивност на глутен.
Кератоза пиларис („подебела кожа“)

Оваа појава, кај народот позната како „подебела кожа“, најчесто се манифестира на надлактиците, а настанува поради неможноста на организмот да ги апсорбира масните киселини и витаминот А во тенкото црево.

error: Content is protected !!