Герасим Јордански бил значаен светец. Најпрвин учел подвиг во египетската Тиваида, а потоа се преселил во Јордан. Таму основал семејство во кое имал околу 70 монаси, а кое постои и денес. За својот манастир Герасим воспоставил посебен устав.

Герасим Јордан бил пример за сите. Заедно со чесниот пост не јадеше ништо освен да се причести. Една приказна од животот на овој светец се однесува на неговата средба со лав кој го слушнал како рика затоа што му бил вметнат трн во шепата.

Герасим без страв му пријде и му го извади трнот од шепата. Лавот го следел до манастирот и таму живеел со светителот до крајот на неговиот живот. Според верувањето, утре до овој голем и почитуван светител е упатена следнава молитва, која, како што велат, го менува животот на искрените молби на подобро:

„Како пустински жител и во тело на Ангел и чудотворец, ти се покажа како нашиот богоносен отец Герасим. Преку пост, бдение и молитви примивте небесни дарови, исцелувајќи ги болестите на оние кои со вера доаѓаат кај вас. Слава на Оној што ти даде сила, Кој те прослави и Кој преку тебе им дава исцеление на сите. Амин!“

error: Content is protected !!