Гастарбајтер Виле, кој долги години живее во Германија, каде што пораснале неговите деца, вели дека сè уште искрено се восхитува на германската чесност. Овој човек со години гледа штандови и гајби со овошје и зеленчук покрај патот, на фарми, каде никој не стои и не продава, туку е истакнат само ценовник и каса на која ставате пари за купеното. . До него има знак кој апелира на чесноста на купувачот да ги остави парите и тоа е се.

Вуле додава дека има многу распродажби на стари работи пред продавници и приватни куќи кои работат по истиот принцип. Ова не е ништо ново за Вулет и за оние кои живеат во Германија, но она што го изненади и покрај сето тоа беа супермаркетите без ниту еден вработен кои беа отворени во Германија во изминатите шест месеци.

Вуле објаснува дека некогаш имало такви продавници низ цела Германија додека не дошле големи трговски центри и супермаркети и не го потиснале тој бизнис. Бидејќи немаше доволно сообраќај за да се платат работниците, тие дуќани банкротираа.

Сепак, тие неодамна оживеаја, па ги има се повеќе низ соседството, а принципот функционира вака:

Во нив не работи ниту еден вработен. Внатре се е полно, има леб, слатки, сланина, пијалоци, млечни производи, кафе, се што му треба на едно домаќинство и се погодни, вели Вуле, затоа што се блиску кога треба нешто затоа што не мора да влезете во автомобил и одете 15 километри до голем супермаркет.

Србинот влегол во продавницата и снимил што има внатре, велејќи дека има камера, каса и табла што исто така апелира на чесноста на купувачот, но и предупредува дека секоја кражба е казнива со закон.

„Ова никогаш не би можело да се случи на Балканот… Не само на Балканот, туку и во Шпанија, каде што ти ја крадат чантата на сред улица, не во Франција, не во многу други земји од ЕУ“, тврди Вуле, кој на видеото покажа како се купува и плаќа во продавница без ниту еден вработен.

error: Content is protected !!