Јован е син на рибарот Забедеј и неговата мајка Саломија. Заедно со својот брат Јаков, тој го следеше Христос и никогаш не го остави.

Се вели дека бил омилен Христов ученик. Тој сам, со Пресвета Богородица, остана под Крстот на Распнатиот Господ, не оставајќи го, ветувајќи дека ќе ја заштити Пресвета Богородица и ќе ѝ служи до нејзиното оздравување.

Утре молете му се на светителот со следнава молитва за која се верува дека ќе донесе здравје:

О, голем апостол, громогласен евангелист, одличен богослов, гледач на недостижните откровенија, девица и мила Христова возљубена, прими нас грешниците, кои со сопствената милост прибегнуваме кон Твојата моќна заштита и покровителство. Моли се на семилостивиот, милосрден Христос и нашиот Бог, кој ја пролеа својата скапоцена крв пред твоите очи за нас, Неговите непотребни слуги, да не ги спомнува нашите беззаконија, туку да нè помилува и да постапува со нас според Неговата милост. , да ни подари духовно и телесно здравје, секоја благодат и изобилство, учејќи нè сето тоа да го користиме за слава на твојот Творец, Спасител и нашиот Бог; и по крајот на нашиот привремен живот, свети апостол, да ги избегнеме безмилосните патарини што нè очекуваат на воздушните патарини и под ваше водство и покровителство да пристигнеме во небесниот Ерусалим,

О, велико Јоване, спаси ги сите христијански градови и земји и сите православни христијани од глад, помор, земјотрес, поплава, пожар, колење, туѓа инвазија и меѓусебна војна; избави нè од секоја неволја и напад и со твоите молитви одврати го од нас праведниот гнев Божји и побарај од нас Неговата милост. О, голем и недостижен Боже, Алфа и Омега, извори и извори на нашата вера! еве, како наш молитвен посредник Тебе Те предлагаме Свети Јован, кого си го удостоил да Те познае, неискажливиот Бог, преку неискажливи откровенија: прими го неговото застапништво за нас пред Тебе, исполни ги нашите барања за слава Твоја; но пред сè усовршувајте нè со духовно совршенство, за да можеме да уживаме во бесконечен живот во Вашите небесни семејства.

О, небесен Татко, Создателу на сите, семоќен Цару! допри ги нашите срца со Твојот прст и тие ќе се стопат како восок и ќе се истурат пред Тебе, а земната материја ќе стане духовна, во чест и слава на Отецот и Синот и Светиот Дух. Амин.

Се верува дека на овој ден луѓето од селото треба да го одмораат добитокот, жените да не допираат плетење, ножици или игли за глувците да не го гризат алиштата. На некои места се удираат штали за да одлетаат глувците, а во многу региони на овие денови започнуваат свадби, кои траат три дена.

Извор: srbijadanas.com