Православните верници го празнуваат Власовден, денот кога се празнува споменот на свети Власиј, епископ од 3 век. Свети Власиј е роден во областа Кападокија и бидејќи бил богобојазлив од раното детство, поради неговите добродетели бил избран за епископ на градот Севастија. Во негово време христијаните биле жестоко прогонувани, а тој бил голема духовна и морална светлина во тој град. Власиј бил храбар и ги посетувал Христовите маченици во затворите.

Кога градот целосно остана без христијани, некои ги загубија животите, а другите избегаа, старецот Власиј се повлече во пустината на планината Аргеос. Се верува дека му пришле диви ѕверови и се однесувале питомо додека тој ги галел.

Недолго потоа мачителите го нашле и го извеле на суд. По пат светителот исцели момче на кое му беше заглавена коска во грлото и со силата на својата молитва ослободи домашни животни заробени од диви животни.

Судиите прво го мачеле, а потоа го погубиле заедно со седум сопруги и две деца. Починал и истовремено се прославил како светец во 316 година.

Народот се моли на свети Власиј за напредок на домашниот добиток и заштита од ѕверови. На запад му се молат и против болки во грлото.

За луѓето кои добро се согласуваат со животните, кои ги сакаат и кои животните ги сакаат, се вели дека свети Власиј ги благословил и ги научил на тоа. Ако некое животно некогаш ти го спасило животот, постарите велат дека било водено од раката на свети Власиј. Затоа на овој ден треба да отидете во црква и да запалите свеќа во негова чест.

На денот на свети Власиј селаните не го впрегнуваат добитокот и не прават ништо со животните за да не го навредат светителот. Во чест на Власовдан се организира голема веселба, а на животните им се даваат дополнителни порции храна за да можат и тие да уживаат.