Православната црква и верниците утре го слават денот посветен на Светиот маченик Никифор, чие житие јасно покажува дека Бог ја отфрла гордоста и славата и зголемува смирение и братска љубов.

Предавањето, које остана зад животот на Светиот маченик Никифор е една од најубавите приказни за страдање за она што е право и љубовта кон Бога и Христос.
Маркетинг

Легендата вели дека во Антиохија живееле двајца блиски пријатели – учен свештеник и обичен, слободен граѓанин Никифор. Но, по некое време, нивното пријателство прераснало во голема омраза.

Богобојазливиот Никифор се обидел неколку пати да се помири со свештеникот, но тој никако несакал. Потоа дошло до гонење на христијаните и свештеникот бил осуден на смрт. Никифор дошол до него и го молел и барал да умират заедно, но свештеникот останал неумолив.

Во тоа време, при едно гонење на христијаните, Саприкиј беше затворен и ставен на маки, зашто не се окажуваше од Христа. Најпосле го осудија и го поведоа кон губилиштето. По патот Никифор повторно со солзи го молеше да му прости, но на Саприкиј срцето му остана тврдо.

Така и ја изгуби благодатта и на губилиштето се откажа од Христа, а Никифор, гледајќи го тоа, самиот побара и беше погубен наместо него.

Никифор е заштитник на сите кои неправедно страдаат. Тој е заштитник на оние кои за пријателите ако треба одат и во оган.

Се верува дека ова е ден кога скараните се смируваат и почнуваат пријателство повторно. Затоа, заборавете денеска на сите кои ви направиле лошо и пружете рака за помирување. Така светецот ќе ви го направи животот поубав и полн со љубов и радост.