Македонската православна црква и нејзините верници денеска го чествуваат споменот на Свети Григориј Декаполит, кој се слави и како Прдпразник Воведение на Пресвета Богородица.

Тој е христијански светец од IX век и е роден во Декаполис Исаурија, во денешен Дар ес Салам, најголемиот град во Танзанија.

Образованието го завршил на 14 години, а потоа се замонашил, а живеел во различни места како Византија, Рим и на планината Олимпија.

Според народните верувања, често се случувало да го осветли небесната светлина и да му се појават ангели, а тој ги гледал и внимателно слушал што им зборуваат.

error: Content is protected !!