Во Велигденски понеделник продолжуваат гозбите на кои гости се роднините, кумовите, соседите и пријателите.

Православните верници го слават денеска, Велигден понеделник, првиот ден по Христовото воскресение од гробот и вториот ден Велигден. Се верува дека рано во неделата, пред зори, Марија Магдалена, Марија Јаковова, Салома и некои други жени со подготвениот мир отишле до гробот Христов.

Големиот камен со кој бил затворен Христовиот гроб бил откорнат, а гробот празен!

Ангел Господов седна на каменот, со лицето како молња и оделото бело како снег. Стражарските војници беа вкочанети од страв. Евангелскиот ангел им рекол на мироносците: „Не плашете се, зашто знам дека го барате распнатиот Исус.

Тој им рекол да ја пренесат веста на народот и што поскоро да им објават на своите ученици дека тој воскреснал. Жените се движат, а во исто време збунети војници, стражарите трчаат во градот за да ги информираат еврејските водачи за тоа што го виделе.

Луѓето се радуваат, целата природа се радува! Христос воскресна, ѓаволот и смртта се поразени! Со своето чудесно воскресение, Господ Исус Христос ни го отвори патот кон вечниот живот, го отвори патот кон конечното воскресение на мртвите во последниот ден, на денот на Неговото второ доаѓање.

Во понеделник продолжуваат гозбите и веселбите на кои се домаќини роднините, кумовите, соседите и пријателите.

Тоа е, всушност, единственото нешто што вистинските и искрени верници никогаш не треба да заборават да го направат на овој ден. Така, нека продолжат да се радуваат и да ја споделуваат таа радост со своите најблиски. Според народното верување, оние кои ќе го оглуват ова едноставно „правило“ им пркосат на Бог и на Христа и нема да им оди добро во животот.

Тоа е време кога се собираат роднините од подалечните места. Литургии се организираат на многу места, вклучувајќи го и манастирот Хиландар.

error: Content is protected !!