Неговата слика е на најпознатата фреска „Белиот ангел“.

Празникот Собор на Светиот Архангел Гаврил не е одбележан со „црвена буква“ во календарот на СПЦ, но сепак му дава големо значење и го слави како Предвесник кој учествувал и ги објавил сите настани поврзани до создавањето на христијанството.

Архангел Гаврил е жива бестелесна сила . Тој е еден од седумте серафими најблиску до Божјиот престол. Учествувал во Божјото создавање на светот и во борбата против „паднатите“ ангели, предводени од самото зло, односно ѓаволот.

Архангел Гаврил му го дал целото сведоштво за почетокот на Божјото создавање на пророкот Мојсеј, појавувајќи му се во пустината и учејќи го како да ја напише книгата Битие. Тој се слави како ангел гласник кој носи добра вест и кој му го објавил на Захарија раѓањето на Јован Претеча Христов – Свети Јован Крстител.

Архангел Гаврил им се јави на Јоаким и Ана и го објави раѓањето на Пресвета Богородица, а потоа и на Пресвета Богородица со радосната вест дека ќе роди син, Господ Исус Христос, спасителот на човечкиот род.

Светиот Архангел Гаврил е симбол на она што е добро во целото човештво . На една од најпознатите фрески во Србија, „Белиот ангел“, се наоѓа токму архангелот Гаврил со раширени крилја и облечен во бел хитон. „Белиот ангел“ беше избран и од УНИЦЕФ за симбол на Европа. Оваа фреска во средновековниот манастир Милешеви, позната како Белиот ангел, е прогласена за живопис на минатиот милениум.

МОЛИТВА КОН СВЕТИОТ АРХАНГЕЛ ГАВРИЛ

Светиот Архангел Гаврил, кој на Пречистата Дева и донесе неискажлива радост од небото, исполнете го моето гордо срце со радост и среќа. О, велики Архангел Гаврил, си го објавил зачнувањето на Синот Божји на Пречистата Дева Марија. Објави ми, грешниот, страшниот ден на мојата смрт и моли Го Господа Бога за мојата грешна душа, да ми ги прости гревовите; да не ме фати лукав демон и да ме опседне. О голем Архангел Гаврил! Спаси ме од сите неволји и сите болести, сега и секогаш и секогаш и секогаш. Амин.

Се верува дека овој празник е востановен на Света Гора во 9 век, оттогаш се празнува, за време на царевите Василиј и Константин Порфирогенит и патријархот Никола (Хрисверго).

Гаврил е првиот, заедно со Архангел Михаил, кој е водач на војската на ангелите и силите на доброто, а по нив следуваат Рафаел, Урил, Селатил, Јегудил, Варахил и Јеремиел.

Празникот на светиот Архангел Гаврил се празнува и на 8 април или 26 март, според јулијанскиот календар, кога СПЦ ги слави неговите појави низ историјата на човечкото спасение.

Обичаи

Многу обичаи се поврзани со овој светец. Девојките не треба да шијат, плетат или да земаат ракотворби во свои раце. Народот и понатаму верува дека ова е најдобриот ден за нов почеток.

Народот го смета за заштитник на луѓето и стоката од лошите временски услови.