Германија се смета за една од најсилните европски економии. Платите во оваа земја отсекогаш се сметале за добри, па не е ни чудо што оваа земја е центар на интерес на работниците од Македонија, но и од целиот Балкан. Германија во последните месеци плаче за работна сила, а во продолжение ви ги пренесуваме најбараните и најплатените работни места во оваа земја.

Споредено со 2019 година, платите во Германија денес се за 26 евра повисоки. Ова е најнискиот годишен раст од 2009 година, но платите се уште се многу повисоки отколку во другите европски земји.

Сите сектори се најмногу погодени од кризата. Во производниот сектор платите се намалени за 44 евра, а во угостителството за 79 евра. Од друга страна, зголемување на платите има во осигурителниот сектор каде платите се повисоки за 111 евра, како и во здравството и социјалните услуги (плус 80 евра).

Она што го работат нашите граѓани во Германија е обично една од најтешките работи. Голем дел од нив се вработени во градежништво, угостителство. Во просек заработуваат околу 2.500 евра.

Македонците во Германија најчесто работат таканаречени потешки работи кои се платени значително помалку од претходно споменатите. Тоа се: угостителство, градежништво, како и работни места во метална индустрија, транспорт, нега.

Фактите и животот покажуваат дека Македонците во Германија го нашле своето место во индустриски моќните провинции – Северна Рајна-Вестфалија, Баварија, Баден-Виртемберг, Хесен, Берлин, Хамбург. Познато е и дека Македонците се сметаат за добро интегрирани граѓани на Германија. Нивните деца редовно одат на училиште, не живеат од социјална помош… Својата егзистенција ја темелат на работа. За повеќето работни места не им е потребно познавање на јазикот, иако тоа е пожелно, додека во здравството тоа е задолжително.

Подолу ви пренесуваме листа од 100 занимања и плати во Германија.

 • Негувател 3.174 евра
 • Фармацевт 4.546 евра
 • Архитект 4.122 евра
 • Доктор 6.337 евра
 • Медицински асистент 2.496 евра
 • Оптичар 2.407 евра
 • Пекар 2.319 евра
 • Продавач во пекара 1.840 евра
 • Багер 3.437 евра
 • Банкарски службеник 4.990 евра
 • Градежен инженер 4.999 евра
 • Професионален возач 2.567 евра
 • Бизнис економист (текстил) 3.916 евра
 • Биолог 5.240 евра
 • Сметководител 3.695 евра
 • Канцелариски службеник 3.338 евра
 • Возач на автобус 2.925 евра
 • Агент за кол-центар 2.161 евра
 • Хемиски технички асистент 3.943 евра
 • Контролор 5.714 евра
 • Уредник 4.094 евра
 • Покрив 3.140 евра
 • Диспечер за сцена/филм/телевизија 4.852 евра
 • Набавувач во продажба 4.734 евра
 • Референт во малопродажба 2.445 евра
 • Електричар 3.176 евра
 • Електромеханичар 3.465 евра
 • Електронски техничар за уреди и системи 3.465 евра
 • Рецепционер 1.716 евра
 • Менаџер за настани 3.474 евра
 • Специјалист за комуникации 3.900 евра
 • Инструктор по возење 2.930 евра
 • Раководител на експозитура 4.113 евра
 • Керамички работи 3.046 евра
 • Фризер 1.666 евра
 • Возач на виљушкар 2.679 евра
 • Монтер за гас и вода 3.122 евра
 • Чистач на згради 2.105 евра
 • Графички дизајнер 3.180 евра
 • Трговец на големо 3.162 евра
 • Хотелски специјалист 2.117 евра
 • Домашник 2.924 евра
 • Референт за индустрија 3667 евра
 • Индустриски механичар 3.871 евра
 • ИТ специјалист 5.731 евра
 • Електро инженер 6.300 евра
 • Судски службеник 3.373 евра
 • Каса во малопродажба 2.212 евра
 • Келнер 1.823 евра
 • Раководител на клучни сметки 5.034 евра
 • Готвач 2.205 евра
 • Медицинска сестра 3.645 евра
 • Молер 2.975 евра
 • Работник во магацин 2.279 евра
 • Наставник во основно училиште 4.444 евра
 • Средношколски професор 5.577 евра
 • Логистичар 3.525 евра
 • Логопед 2.714 евра
 • Заварувач 2.819 евра
 • Маркетинг специјалист/асистент 3.678 евра
 • Маркетинг менаџер 4.799 евра
 • Машински инженер 6.173 евра
 • Циглар 3.214 евра
 • Техничар за мехатроника 3.304 евра
 • Дизајнер на медиуми за слика и звук 2.966 евра
 • Медицинско-технички лаборант 3.497 евра
 • Металак 3.674 евра
 • Болничар 3.511 евра
 • Службеник за човечки ресурси 3.927 евра
 • Физиотерапевт 2.588 евра
 • Пилот над 6.450 евра
 • Психолог 4.626 евра
 • ПР менаџер 4.520 евра
 • Инвеститорот 4.634 евра
 • Правен помошник 2.640 евра
 • Уредник 4.366 евра
 • Персонал за чистење 1.911 евра
 • Бродомеханичар 3.798 евра
 • Ковач 3.053 евра
 • Секретар 3.338 евра
 • Обезбедување 1.800 евра
 • Златарница 2.416 евра
 • Развивач на софтвер 5.195 евра
 • Социјален работник 3.987 евра
 • Службеник за социјално осигурување 4.160 евра
 • Шпедитер 3.275 евра
 • Даночен службеник 2.856 евра
 • Градител на патишта 3.463 евра
 • Систем администратор 4.750 евра
 • Технички изработувач 3.368 евра
 • Помошник за заштита на животната средина 3.569 евра
 • Продавач 2.445 евра
 • Мониторинг на сообраќај 3.430 евра
 • Референт за осигурување 4.695 евра
 • Административен референт (висока позиција) 4.543 евра
 • Механичар 3.755 евра
 • Овластен сметководител над 6.450 евра
 • Забен техничар 2.590 евра
 • Столар 3.189 евра

  *Извор списание Феникс