Вашето здравје секогаш мора да биде на прво место
Доколку ги имате ОВИЕ промени на вашите раце, веднаш консултирајте се со доктор: тие може да бидат показатели дека вашето ЗДРАВЈЕ е сериозно нарушено

Затоа е добро да внимавате доколку има некакви промени на вашите раце, особено на дланките.
Треперење

Ако ви се тресат рацете, тоа не мора да значи дека има нешто сериозно, но ако е зачестено, треба да се консултирате со вашиот лекар. Честото треперење може да биде знак за сериозни здравствени проблеми, како што е Паркинсоновата болест придружена со непријатност и голем стрес.

Она што треба да направите е да го посетите вашиот лекар, а дотогаш да ги намалите кафето и алкохолот, а тоа ќе ги смири потресите.
ТРНЕЊЕ

Трнењето на рацете може да биде знак за проблеми со венска тромбоза, анемија или дијабетес. Ако го изгубите чувството во рацете и чувствувате пецкање премногу често, време е да посетите лекар.
Потење

Ако претерано се потите, особено на дланките, тоа може да биде причина за стрес. Обидете се да го контролирате со помош на медитација, техники на дишење и да го намалите внесот на алкохол.
Сува кожа

Најчеста причина за сува кожа е дехидрација и недостаток на естроген. Користете навлажнувачки крем, пијте многу течности и зголемете го внесот на риба, семки и јаткасти плодови.
Тенки нокти кои се кршат

Тенките и слаби нокти може да бидат знак дека имате недостаток на цинк. Цинкот е многу важен за нашето здравје бидејќи го промовира зараснувањето на раните и му помага на имунолошкиот систем. Јадете риба и храна богата со цинк како овес и јаткасти плодови.
Црвени дланки

Појавата на црвени дланки може да укаже дека имате промени во хормоналната рамнотежа кои предизвикуваат проширување на крвните садови и артритис.

Исто така, ако имате над 50 години, црвените дланки може да укажуваат на проблем со црниот дроб и обично се наоѓаат на надворешниот дел од дланката. Јадете здраво и исклучете го алкохолот.

Ако некој од овие симптоми се појави и не исчезне по некое време, посетете го вашиот лекар.

error: Content is protected !!