Јуни е вообичаено најврнежливиот месец во годината, во просек има 13 дена со врнежи, кога врне околу 100 литри/м2 дожд, кој најчесто е во вид на дожд, изјави метеорологот Иван Ристиќ и најави какво време не чека во јуни.

– Почетокот на јуни е почеток на метеолошкото лето. Според најновите ажурирања на метеоролошките модели, оваа година летната сезона нема да започне карактеристично. Како што стојат работите во моментов, во првиот дел од јуни се уште може да очекуваме нестабилно време со повремени врнежи од дожд и грмежи. Причина за ваквиот променлив крај на пролетната и почетокот на летната сезона е полето на низок воздушен притисок над Медитеранот, што создава поволни услови за развој на врнежливи облаци – рече метеорологот и додаде:

– Високиот притисок, кој условува стабилизирање на времето, се наоѓа многу подалеку на север, додека африканскиот антициклон се уште се наоѓа над регионот на Сахара. Поради ваквото уредување на системот за притисок, на подрачјето на Пиринеите, Апенините и западниот дел на Балканскиот Полуостров, на почетокот на оваа летна сезона може да очекуваме врнежи поголеми од просечните.

Тој наведува и дека продолжува периодот на наизменично сонце и облачност, што ќе продолжи да носи врнежи од дожд и врнежи пропратени со грмежи.

– Кога станува збор за температурите, очекуваме температурите да бидат за 1-2°C пониски од референтните климатски вредности. Со оглед на тоа што последните неколку летни сезони започнаа со прилично високи температури, ова е прилично неочекувано сценарио. Причината е што африканскиот антициклон се уште е доста далеку и нема наскоро да се прошири во нашите региони и да предизвика топлотни бранови. За тоа ќе треба да се почека третата деценија од јуни кога од југ кон Медитеранот може да се приближи антициклон што ќе доведе до пораст на температурите.

Метеорологот вели и дека почетокот на летната сезона и првиот дел од јуни сепак ќе донесе нестабилно време, со можни повремени врнежи од дожд и врнежи од дожд, а врнежите на места ќе бидат над просекот за тој период од годината.

Кон крајот на јуни очекуваме стабилизација на времето, повеќе сонце и пораст на температурите. До крајот на календарската пролет времето ќе биде нестабилно, наизменично сонце и облачност, повремено со врнежи од дожд, врнежи, локално невреме и град. Утринските температури во овој период ќе бидат од 13°C до 18°C, а највисоките дневни температури од 23°C до 28°C.

– Поради честите обилни врнежи, од 20 до 50 литри/м2 дожд за краток временски период, одводите за вода треба да се чистат каде што е можно и со тоа да се намали можноста за поројни поплави, кои се јавуваат во населени места кога количината на врнежи надминува 20 литри/м2 за 6 часа – рече Ристиќ.

– Со почетокот на летото и завршувањето на учебната година почнува поубаво време, ќе има се повеќе сонце, а се помалку облачност која може да предизвика врнежи од дожд. Максималните температури ќе бидат во постепен пораст и кон крајот на јуни ќе бидат вистински летни температури од 30°C до 35°C. Во текот на пролетта имавме неколку сончеви денови со нивно зголемување на крајот на јуни, треба да се обрне внимание на УВ индексот кој поради стартот на календарското лето на 21 јуни се приближува до своите максимални вредности кои се околу 10 .