За многу луѓе денес, Германија е идеална земја во која некој би сакал да работи и живее. Со својата ниска стапка на невработеност, совршено организиран здравствен систем и многу други фактори – оваа западноевропска земја постојано привлекува луѓе од целиот свет.

Сепак, поради бирократијата и строгиот германски имиграциски систем, многу луѓе не се подготвени да одвојат време или енергија за да се обидат да започнат живот во Германија. Сепак, не треба да дозволите тоа да ве плаши. Постојат неколку начини да станете германски државјанин, иако ниту еден од нив не е лесен. Тие бараат време и енергија, но ако добиете германско државјанство, сето тоа вреди на крајот.

Видови германско државјанство

Постојат неколку начини да се стане германски државјанин, а сите имаат многу строги критериуми и барања. Постојат многу специфични околности кои можат да доведат до германско државјанство, како што се:

Натурализација

Германско државјанство по потекло (право на крв)

Германско државјанство по раѓање (право на земја)

Во продолжение на оваа статија ќе објасниме кои се критериумите и условите и како да се стане германски државјанин, низ сите горенаведени патишта и што значи секој од нив.

Германска натурализација

Натурализацијата е процес што му овозможува на странецот да стане германски државјанин. За да можете да аплицирате за германско државјанство преку натурализација, мора да сте жител на Германија најмалку 8 години. Доколку сте посетувале курс за германска интеграција, потребни ви се само 7 години престој за да ги исполните условите за натурализација.

За да добиете помош за процесот на натурализација во Германија, ви препорачуваме да се консултирате со овластени правни советници како што се Schlun & Elseven Rechtsanvalte. Тие нудат целосна поддршка во текот на процесот и ќе го застапуваат вашиот случај пред релевантните органи. Имајќи успешно претставување на многумина, тие го имаат потребното искуство за да ви помогнат да аплицирате за германско државјанство преку натурализација. Контактирајте ги сега!

Германски барања за натурализација

Покрај критериумите за подобност, за да станете германски државјанин преку натурализација, исто така треба да исполнувате еден од следниве критериуми:

Да се ​​докаже познавање на германски јазик од најмалку Б1. Своето познавање на германскиот јазик можете да го докажете со:

Сертификат за германски јазик, како што е Zertifikat Deutsch.

Уверение кое докажува дека сте завршиле германско средно училиште.

Писмо за прием во германско средно училиште.

Уверение што потврдува дека сте завршиле најмалку 4 години училиште во Германија со преодна оценка.

Доказ за завршено високо образование на германски јазик.

Бидете финансиски независни и способни да се издржувате себеси и вашето семејство без да користите државни социјални бенефиции.

Бидете граѓанин што го почитува законот без криминално досие.

Полагајте го тестот за натурализација.

Откажете се од претходното државјанство.

Како да се стане германски државјанин преку натурализација?

За да станете германски државјанин преку натурализација, мора да ги поминете следните чекори:

Поднесете го формуларот за апликација.

Положете го тестот за натурализација.

Платете ги таксите за апликација.

Поднесете апликација.

Поднесете го формуларот за апликација

Првото нешто што треба да направите е да го добиете формуларот за прием во Германија за натурализација. Овој формулар може да се добие во една од канцелариите наведени подолу:

локалната канцеларија за имиграција

градски совет (ако живеете во урбана област)

регионална окружна канцеларија (ако живеете во германска област)

градскиот совет или која било друга локална власт

Пополнете го формуларот за апликација со искрени и точни информации. Запомнете дека информациите што ги давате во овој документ мора да бидат конзистентни со информациите во другите документи потребни за апликацијата. Формуларот е на германски, затоа што ако барате државјанство, треба многу добро да го знаете јазикот.

Положете го тестот за натурализација

Втората работа што треба да направите е да присуствувате и да го положите тестот за државјанство, со што ќе докажете дека не само што го знаете германскиот јазик, туку и дека знаете повеќе за земјата во која сакате да бидете државјанин. Тестот има вкупно 33 прашања и за да го положите мора да постигнете најмалку 50 проценти. Ова значи, ако одговорите точно на 17 од нив, тогаш ќе го положите тестот. За присуство на тестот ќе треба да платите сума од 25 евра.

Само категориите наведени подолу се ослободени од полагање на тестот:

деца под 6 години

лица кои не можат да го направат тестот поради возраст, болест или попреченост

лица кои имаат завршено високо образование од германски универзитет од областа на политиката, правото или општествените науки

Најчесто поставуваните прашања се:

живее во Германија

германското општество

Германски закони и прописи

3 прашања се однесуваат на регионот во кој живеете.

Платете ги таксите за апликација

Постојат некои такси што секој кандидат ќе треба да ги плати за време на процесот на аплицирање, кои се како што следува:

Апликација за возрасни – 255 евра

Пријавување за деца до 16 години – 51 евро

Тест за натурализација/државјанство – 25 евра

Поднесете апликација

Ќе треба да го поднесете формуларот за апликација заедно со другите потребни документи во истата канцеларија каде што сте го добиле формуларот. Вашата апликација потоа ќе биде разгледана и ќе бидете информирани дали властите одлучиле да ви дадат државјанство или не.

Ако добиете германско државјанство, ќе треба да платите 25 евра за да добиете потврда за државјанство. Сертификатот докажува дека сега ги имате сите права како и секој друг легален жител на Сојузна Република

Германско државјанство по потекло

Германското државјанство по потекло, наречено право на крв, е уште еден начин на кој луѓето можат да станат германски државјани. Не е важно дали сте родени во Германија или на другиот крај на светот. Веднаш штом ќе ги исполните следните услови, ќе добиете државјанство во Германија:

еден од вашите родители е германски државјанин

твоите родители те пријавиле кај германските власти во земјата каде што си роден пред да наполниш една година (ако ќе се родиш во Германија)

се откажувате од државјанството на вашиот негермански родител (ако и двајцата се негермански), откако ќе наполните 18 години (имате време да одлучите додека не наполните 23 години).

Децата под 18-годишна возраст, посвоени од германски родители, имаат исто право да добијат државјанство по потекло.

Запомнете дека можете да добиете германско државјанство по потекло, само ако еден од вашите родители е германски државјанин. Не можете да го направите ова ако некој друг член на семејството, односно вашите баба и дедо се Германци, но не и вашите родители. Дополнително, оние кои се родени во странска земја, чии родители исто така се родени во странска земја, не можат да добијат германско државјанство по потекло по 1 јануари 2000 година.

За вакви работи најдобро е да стапите во контакт со експерти кои ќе ве советуваат за вашите опции и како најлесниот начин да добиете германско државјанство. Експертите за имиграција и државјанство во Schlun & Elseven Rechtsanvalte ќе ви ја обезбедат потребната правна поддршка за време на вашето барање за државјанство.

Германско државјанство преку баба и дедо

Ако вашите родители не се Германци, тогаш не можете да добиете германско државјанство директно од вашите баба и дедо. Сепак, сè уште постои надеж бидејќи вашите родители можеби стекнале државјанство од нивните германски родители (и на тој начин ви го пренеле вас), дури и ако ниту еден од вас не живеел во Германија.

Малку е комплицирано, но вашите родители може да се сметаат за германски државјани ако:

Тие имаат татко Германец и нивните родители биле во брак во времето на нивното раѓање.

Тие се родени на или по 1 јануари 1975 година од оженети родители, од кои едниот бил германски државјанин.

Тие се родени од мајка Германка, дури и ако твоите баба и дедо тогаш не биле во брак.

Тие се родени на или по 1 јули 1993 година од татко Германец, дури и ако вашите баба и дедо во тоа време не биле во брак.

Еден од нивните предци бил германски државјанин, кому му било одземено државјанството под нацистичка власт во 1938 година.

Ако вашите родители се германски државјани (како што е наведено во еден од случаите погоре), тогаш можете да аплицирате за германски пасош, под услов да ги исполнувате истите услови.

Германско државјанство за жртвите на нацистичкиот прогон и нивните потомци

Во август 2021 година, стапија на сила новите закони, со кои се измени Законот за германско државјанство, дозволувајќи им на повеќе жртви на нацистичкиот режим и нивните потомци да аплицираат за германско државјанство. Според новиот закон, вие, вашите деца и внуци можете да аплицирате за ренатурализација во Германија доколку помеѓу 30 јануари 1933 година и 8 мај 1945 година, поради политички, расни или верски причини:

Не им беше дозволено легално да добијат германско државјанство преку брак, идентификација или колективна натурализација.

Тие не добија државјанство по аплицирањето.

Тие беа исклучени од апликацијата и покрај тоа што ги исполнуваа условите за државјанство.

Го изгубивте или се откажавте од германското државјанство пред 26 февруари 1955 година, или со натурализација во друга земја или со брак со странец.

Откажете се од вашиот престој во Германија ако вашето живеалиште е основано пред 30 јануари 1933 година (во случај на деца, подобноста се смета дури и ако престојот е воспоставен по 30 јануари 1933 година).

Претходно, повеќето апликации беа одбиени поради законски ограничувања.

Друга значајна промена во законот што стапи на сила во 2020 година е дефиницијата за „потомок“. Сега, подобните потомци исто така вклучуваат:

Деца родени пред 1 април 1953 година од оженети родители (мајка Германка, татко негермански), каде на мајката и е насилно лишено државјанството.

Деца родени вонбрачно пред 1 јули 1993 година од татко Германец и мајка странка, при што на таткото му е насилно лишено државјанството.

Доколку вашето барање за германско државјанство е одбиено поради претходни прописи, можете да поднесете нова апликација без друг посебен формулар. Задолжително контактирајте со германската амбасада или конзулат во вашата земја за да ви помогне.

Германско државјанство по раѓање

Германското државјанство по право на земја е сосема спротивно од она по право на крв. Постојат три услови за добивање на овој вид државјанство, како што се наведени подолу:

барем еден од родителите мора да живее во Германија најмалку 8 години пред раѓањето на детето

барем еден од родителите мора да има дозвола за постојан престој во моментот на раѓањето на детето

детето мора да се роди по 02.02.1990 година

Повторно, кога детето ќе наполни 18 години, ќе треба да избере меѓу германското државјанство и државјанството на неговите родители. Детето мора да донесе одлука за државјанството што сака да го има пред да наполни 23 години или да поднесе барање за двојно државјанство.

Дали Германија дозволува двојно државјанство?

Германија вообичаено не дозволува двојно државјанство. Сепак, исклучоци се можни во одредени околности, како што се:

Имате германски родител и германски родител или вашите родители имаат двојно државјанство. Според принципот на потекло, од раѓање ќе ја имате националноста на двајцата родители, а со тоа и двојното државјанство.

Вашата земја на потекло не ви дозволува да се откажете од државјанството.

Многу е тешко да се откажете од поранешната националност. Ова е најчесто кај бегалците кои не можат да се вратат во земјата на потекло за да започнат со процесот на откажување од државјанството, па затоа им е дозволено двојно државјанство.

Вие сте етнички Германец репатријат. Ако сте признати како етнички Германец повратник (потомци на Германци од поранешниот Советски Сојуз и други источноевропски земји кои се соочија со кривично гонење за нивната германска националност по Втората светска војна), добивате потврда за репатријација и автоматски добивате германско државјанство.

Ако сте државјанин на земја на ЕУ или на Швајцарија.

Ако вашите околности се вклопуваат во една од горенаведените категории, можете да го пренесете вашето двојно државјанство на вашите деца, кои можат да го задржат трајно.

Ренатурализација на германското државјанство

Ако претходно сте се откажале од германскиот пасош и државјанство, сè уште имате можност да аплицирате за ренатурали

зација. За повторно да станете германски државјанин, мора:

аплицирајте за натурализација како прв пат

да се откаже од сите претходни државјанства

претходно не го изгубиле германското државјанство поради криминални активности

Предности на германското државјанство

Ако станете германски државјанин, можете да ги уживате следните бенефиции:

Можете да работите, да студирате или да отворите бизнис во Германија без ограничувања.

Можете да живеете, работите или студирате во која било земја на ЕУ без потреба од дозвола за престој.

Може да патувате без виза во 190 земји во светот.

Можете да гласате и да бидете вклучени во германската политика.

Ќе можете да имате корист од германските социјални бенефиции, доколку се појави потреба.

Можете да се пензионирате во Германија и која било друга земја на ЕУ што ја сакате.

Повеќе не треба да се занимавате со германската имиграциска бирократија.

Причини зошто вашето барање за германско државјанство може да биде одбиено

Вашата апликација за државјанство во Германија понекогаш може да биде одбиена по различни основи, но најчестите причини се:

Погрешно сте го пресметале периодот на престој.

Во моментов не сте вработени.

Направивте тежок прекршок.

Имате друго важечко државјанство.

Неправилна проценка на периодот на престој

За да станете германски државјанин, мора да живеете во Германија најмалку осум години (7 ако сте поминале интегриран курс по германски јазик). Ако сте живееле во Германија со студентска виза или au pair виза во текот на овие осум години, тогаш тоа време не е вклучено во периодот на вашето државјанство. Поради оваа причина, многу луѓе погрешно го пресметуваат периодот што се смета за државјанство и вашата апликација може да биде одбиена.

Не си вработен

За натурализација во Германија, мора да покажете докази дека можете да се издржувате себеси и вашите зависни лица; ова вклучува работа. Ако сте невработени во моментот на аплицирање, постојат големи шанси вашето барање за државјанство да биде одбиено. Се разбира, постојат неколку исклучоци од ова правило:

Доколку сте невработени поради отпуштање и можете да докажете дека активно барате работа.

Ако имате мали деца за кои треба да се грижите.

Направивте сериозен прекршок

Малите убедувања не ја попречуваат вашата способност да станете германски државјанин. Меѓутоа, ако делото што сте го направиле се смета за сериозен прекршок, државјанството е невозможно. Во зависност од видот на кривичното дело што сте го направиле, вашата осуда може да биде избришана од федералниот систем на регистар откако ќе помине доволно време и можеби ќе ги исполнувате условите за натурализација.

Во случаи на активни истраги, не може да има одлука за вашата апликација додека истрагата не се затвори и не се донесе одлука.

Имате друго важечко државјанство

Германија не дозволува двојно државјанство. Значи, за да се квалификувате за натурализација, во повеќето случаи мора да се откажете од вашето претходно државјанство.

Некои случаи може да бидат изземени од ова правило, т.е. ви е дозволено да ги задржите двете државјанства или вашата сегашна земја не ви дозволува да го отповикате вашето државјанство (видете детали погоре).

Имајте предвид дека во повеќето случаи можете повторно да аплицирате за државјанство, но исто така имате можност да се жалите на оригиналното известување. Проверете кај вашата локална канцеларија за имиграција како да продолжите.
Izvor.Faktor