Погледот на просечните плати во Германија ни помага да разбереме што навистина значи да се има добра плата во оваа земја.

Сепак, треба да се имаат на ум и други фактори.

Дали некогаш сте се запрашале дали вашата плата е добра или дали е време да преговарате за плата? Како водич за ова прашање можете да ја искористите просечната плата во Германија.

Според статистиката, просечната месечна редовен работен однос изнесува околу 3.975 евра бруто месечно. Значи, ако заработувате повеќе од 47.700 евра годишно, статистички сте над просечната плата во Германија.

Заработувате ли 77.000 евра годишно?

Студијата на Универзитетот Пердју покажува дека повеќето луѓе се дефинираат себеси како особено задоволни од својата плата кога заработуваат околу 77.000 евра годишно, пишуваат германските медиуми, пренесуваат магазинот Феникс.

Друга студија која може да обезбеди репер за добра плата е онаа на Даниел Канеман, добитник на Нобеловата награда за економија. Тој смета дека најсреќни се оние кои заработуваат околу 65.000 евра годишно.

Сепак, исто така е важно да се запамети дека платите варираат во голема мера од индустрија до индустрија.

Што точно е добра плата?

Дури и ако вашата плата е под просекот, може да биде добра, бидејќи има многу субјективни фактори што треба да се земат предвид.

Дали вашата плата ќе биде доволна зависи од вашите сопствени потреби. Можеби сакате да живеете многу едноставно и минималистички, па вашата плата е повеќе од доволна. Верно на мотото „помалку е повеќе“, помалата плата сепак може да ве направи среќни и со тоа да бидете добри.

Вашиот сопствен животен стил исто така информира дали вашата плата е добра. На пример, ако сакате да одите во ресторан неколку пати месечно и секогаш да носите модерна облека, ќе ви требаат повеќе пари отколку да готвите за себе и да купувате облека од втора рака.

Споредба со пријателите и колегите

За многумина, споредбата со платите на пријателите или колегите е пресудна за да се утврди дали сметаат дека нивната плата е правична.

Исто така е важно да се земат предвид трошоците за живот. Цената на киријата не е иста на секое место, исто како што трошоците за храна, струја и вода често варираат многу од регион до регион.