Рускиот психолог Михаил Литвак е еден од водечките експерти во својата област во светот. Неговите совети за жените и мажите, бракот и заедницата понекогаш се контроверзни, но и широко прифатени.

Можеби ќе ви биде корисен овој совет:

Не го терајте партнерот да се оправдува, туку барајте го тоа што ви треба. Не прашувајте зошто (доцни, не дојде, не го направи тоа итн.), туку кажете (те молам, дојди на време следниот пат; направи го тоа итн.). Не терајте некој да ви се извинува, дури и ако е виновен за нешто.

Едноставно правило за мажи и жени

Ова правило е, искрено, тешко да се исполни, особено во љубовните врски, а понекогаш е тешко да се разбере не поради слабоста на интелектот: едноставно сме навикнати да се прекоруваме (а прекорот е како да нè касне змија, како што велеше Карнеги) и не ни можам да замислам како поинаку.

Затоа давам мало појаснување. Кога ќе ме прашаат како би сакал да се однесуваат со мене, јас одговарам: „Како што добра селанка ѝ се обраќа на својата крава или како ревносен ентузијаст за автомобили на својата кола“.

Кога кравата ќе почне да произведува помалку млеко или кога автомобилот ќе почне да се расипува, тогаш нивните сопственици не врескаат и не ги караат своите миленици, туку се обидуваат да ја откријат причината за намалувањето на приносот на млеко или причината за чукање на моторот.

Да не се лажеме, реално ќе признаеме дека комуницираме со друга личност само затоа што ги исполнува нашите потреби. Оваа позиција се заснова на темелите на нашата комуникација. Се разбира, за возврат, ние сме подготвени да одговориме на потребите на нашите партнери. Но, сега да се фокусираме на себе. Замислете дека сте гладни. Поминува час, два, дури три, па и ден. И одеднаш се појавува леб.

А што му велите на тој леб: „Каде си цел ден?!“ Не, веројатно ќе се обидете да го изедете брзо, а кога би можел да зборува, би му рекле: „Толку се грижев за тебе! На крајот на краиштата, можеше да се случи другите да те изедат, благодарам што дојде.“ Зошто не му кажете ова на саканиот, ако некаде престојува, не го фаќајте веднаш за врат, прегрнувајте го, бакнувајте го. Навистина , за разлика од лебот, кој само ни дава, а ние ништо не му даваме, на саканиот можете да му дадете нешто за возврат!

Една жена успешно го користеше ова правило. Нејзиниот сопруг доаѓаше дома доста доцна. Понекогаш во 2-3 часот по полноќ. Таа се сомневаше дека ја изневерува. Беше подготвена за скандал, но реши да го примени овој мој совет.

Кога ќе дојдеше толку доцна, таа со задоволство ќе го прегрнеше. Десет дена подоцна почна да пристигнува на време. Правилото важи и за мажите. Можеби и повеќе. Тие се повеќе љубоморни.