Скриени симптоми на оваа болест.

Оваа жена отсекогаш чувствувала дека не припаѓа на луѓе кои се вклопуваат во се и со секого. Секогаш ја претпочитала самотијата отколку толпата врсници и девојки со нив. Родителите тоа му го препишале на ликот, па дури и таа самата, но на крајот се покажало дека сепак има дијагноза.

Како што вели, кога почнала да работи имала огромни проблеми кога треба да го каже своето мислење за нешто. За се зборувала со преголема страст и поради тоа многу луѓе ја доживувале како многу агресивна и лута.

Со текот на времето забележала дека се враќа од работа многу уморна и многу исцрпена. Тогаш, како што вели, ѝ паднале коцките дека нешто не е во ред, но никогаш не очекувала дека ќе добие дијагноза аутизам.

-Кога ми рекоа дека имам аутизам, ми објаснија дека сум уморна бидејќи цел ден се маскирам и се трудам да се вклопам – вели Кери.

Аутизмот е невро-развојно нарушување, кога детето има потешкотии во социјалното функционирање и интеракцијата со другите луѓе, неразвиеност на говорот и комуникацијата, како и необично однесување со ограничени интереси за вообичаените активности на врсниците. Многу сложена развојна попреченост која се јавува во раното детство.

На аутистите им е тешко да ги разберат туѓите емоции, имаат нефлексибилни модели на однесување и често повторуваат идентични дејства. Кога на нејзиниот помал син му бил дијагностициран аутизам, Кери уште повеќе се заинтересирала за оваа тема и почнала да чита за неа. Излегува дека и самата страда од истото нарушување.

Мојот терапевт ми вели дека мојот аутизам е откриен толку доцна затоа што функционирам многу добро, имам маж и деца – вели Кери и додава дека – Дотогаш мислев дека сум само пргавост и дека ги плескам децата, но сега сфаќам дека Јас сум во тие моменти кога се распаднав бидејќи се ми беше премногу. Кога добивам премногу стимулација, тоа ме истрошува – објасни на крајот Кери.

error: Content is protected !!