Заедничкиот живот со родителите по стапувањето во брак за повеќето млади денес е незамислив, па затоа претпочитаат да живеат самостојно, далеку од својата свекор и свекрва. Сепак, не беше секогаш така. Животот во заедница со, најчесто, родителите на сопругот се земал здраво за готово и, како што сведочат постарите, донел бројни придобивки и олеснувања за сите генерации во домаќинството.

Едно такво искуство неодамна слушна и репортерот на каналот „ТВ Жива вистина“ на Јутјуб кога се нашол на пазарот во Тузла и запознал продавачка, госпоѓа која му се претставила како Раифа и ја споделила својата необична животна приказна.

Фината жена веднаш почна да објаснува.

„Јас сум од Дубрава, родум од Хаџиќи, а живеам во Мрамор, поседуваме се, работиме и сите производи се наши. Имаме 60 декари обработливо земјиште, произведуваме сирење, грав, маж ми правеше ракија Ова го правам од седумгодишна возраст, турам шишиња млеко и ги продавам низ селото. Носев и продавав се што имав како мало девојче, јајца, крем, сирење. Бев четврти во редот од ние седуммина“, започнува Раифа.

Како мала, вели, стекнала работни навики, па и до ден денес не планира да престане со работата што ја работи секој ден.

„Имаме шест крави и сега ќе има седма. Ги хранат синовите, мажот, мајката и снаата, ги молзат, работат, чистат, средуваат.

Сите тројца имаат да слушам оти на оваа живеат.

Имам свекрва и ден денес има 96 години и сметајќи дека секогаш работи! Не е мрзелива,сака да стане,знае се и не и е тешко таа.

Добра е,совршена жена.Јас бев дете,дојдов кај неа од 16 години,имаше уште четири жени.Има еден двор и уште никој не го крена гласот на никого и никого се лути. Секој има своја плата, добро работиме и работиме. И јас добро заработувам од ова“, објаснува Раифа.

error: Content is protected !!