Растителните вошки се голем проблем за цвеќето, особено во периодот кога почнуваат да цветаат, а на нив одеднаш се појавуваат вошки. Но и за тоа има решение.

Имено, постојат растенија кои е добро да се засадат околу цветните грмушки, а според експертите тоа се лукот и власецот, кои сами по себе имаат силна арома и ги одбиваат растителните вошки.

Исто така, решението кое ги потиснува се покажа како добро решение. Имено, земете неколку капки детергент за садови и разредете го со вода. Смесата испрскајте ја на заразените растенија, внимавајќи да се испрскаат и под листовите, каде што често се кријат јајцата на вошката вошка. Водата со сапуница треба да го уништи восочниот, заштитен дел што го направиле штетниците и тие ќе умрат. Но, внимавајте, оваа смеса ќе ги убие и корисните инсекти, поради што не треба често да ја нанесувате.

Исто така, некои домаќинки практикуваат да ги бришат листовите од растението со парче памук натопен во алкохол. Ова ќе ги отстрани ларвите од лисјата. После тоа, измијте го растението со млака вода.

Маслата од мајчина душица, пиперка, каранфилче и рузмарин се исто така неопходни во борбата против акните. Ставете 4 до 5 капки во вода, а потоа ставете сè во атомизерот. Добро испрскајте ги заразените растенија. Оваа смеса успешно ќе ги отстрани растителните вошки, но ќе ги убие и нивните јајца.

error: Content is protected !!