Климатските промени, поголемите инвестиции и поскапувањата влијаеја зеленчукот да биде поскап од јужното овошје.

Цената на компирот значително се зголеми во маркетите и продавниците, но и на маркетите кои досега важеа за најприфатливи продавници, па сега килограм компир чини дури 50 денари.

– Тоа е цена што е адекватна за компир со ваков квалитет. За да се произведат компири кои можат да се користат кога ќе се донесат дома, кои не се црни и кашести, мора многу да се инвестира во нив.

Цената по хектар со инвестиции до екстракција на компир е околу 7.000 евра, за да се произведе квалитетна стока, а во последно време имаме проблем и со работници, кои не се доволни, бидејќи имаат можност да работат во фирми. Едно дневница е 2.000, значи 20.000 се потребни за 10 работници само за дневница, – вели градинарот Саша Ќендиќ.

Ако ги прашате граѓаните кои редовно доаѓаат на пазарите, кромидот и оваа пролет е прескап. Неговата цена е речиси еднаква на цената на лимонот за килограм, што дефинитивно не беше случај порано.

– Цената на кромидот во локална продавница моментално е 90 денари, додека на кромидот во Холандија е 75. Цената на кромидот не изненади сите нас кои го произведуваме и продаваме на тезги, но, по голема веројатност, нашите луѓе се оградија од своите производи и не сеат кромид, па и цената ќе биде повисока“, вели Зоран Чириман, продавач на пазар.

Тој вели и дека ако некој сака да троши многу поповолно, за да не се чуди на цените кога ќе дојде на шопинг, вистинскиот начин е сами да засадите кромид во вашата градина, бидејќи тогаш тоа ќе ве чини многу поевтино.

– Килограм семки кромид чини само 120 денари, а на крајот на сезоната може да произведе и до 20 килограми од тој зеленчук, само треба да ги засукате ракавите. „Претходно луѓето садеа кромид околу калемите, околу овошките од сливи и круши, па само треба да се работи, а кој посеал два кила, се обезбедил за цела година“, вели Ќириман.