Некои луѓе се многу површни и глупави и поради тоа влегуваат во проблеми во животот, а зборовите на Кафка ја кријат сржта на проблемот.

Многу луѓе гледаат на животот површно, без да се обидуваат да ја разберат суштината и честопати запаѓаат во тешки ситуации. За анксиозноста и меланхолијата најдобро зборувал писателот Франц Кафка , бидејќи и самиот поминал низ тешки моменти во животот.

Исто така, постои тенка граница помеѓу глупавите и површните луѓе, а постои и едноставен трик кој помага да се препознаат таквите луѓе.

Еден обичен човек го живее својот живот преку ритуали, низа извежбани задачи кои се повторуваат одново и одново. Но, не се гледа крајот, бидејќи овие структури се толку силни што се залажуваме дека сме ги „избрале“ со слободна волја, пишува bizlife.rs.

Избравме неколку цитати за Кафка кои се сè поважни за животот во денешниот површен свет. На крајот на краиштата, животот е само илузија што треба да ја одржуваме за да преживееме:

  • Во битката на човекот против светот, обложувајте се на светот.
  • Во кафезот барам птица.
  • Еден од првите знаци на реализација е желбата да се умре.
  • Слободен сум и затоа сум изгубен.
  • Секоја револуција испарува и зад себе остава тиња на нова бирократија.
  • Се ужаснува од помислата на смртта бидејќи се уште не живеел.
  • Патеките се прават со одење.
  • Само поради нивната глупост можат да бидат сигурни во себе.
  • Обично ги решавам проблемите дозволувајќи им да ме консумираат.
  • Заборавете на сè. Отворете ги прозорците. Исчистете ја собата. Ветерот камшикува низ неа. Ја гледаш само нејзината празнина. Гледаш во секој агол, но не се пронаоѓаш.
error: Content is protected !!