Лукот или лукот е познат по својата корисност во лекувањето на низа болести.

Сепак, неодамнешните студии покажаа дека лукот има посериозни здравствени придобивки за срцето и превенцијата од рак.

Неговиот типичен мирис и антибактериско дејство зависат од алицин, кој се добива со ензимска хидролиза на алин по сечење и дробење.

Алицин е соединение кое испарува по само неколку часа. Тој е моќен природен антибиотик, како пеницилин, а исто така има и антифунгални и антивирусни својства.

Лукот исто така содржи околу десет различни видови на природни шеќери, вклучувајќи фруктоза, гликоза и инсулин, како и релативно високо ниво на минерали во трагови – бакар, железо, цинк, калај, калциум, манган и селен. Нивото на селен во лукот е повисоко отколку во скоро секое друго растение.

Лукот работи во телото, давајќи им можност на белите крвни клетки да се борат против инфекции и стимулирајќи други имунолошки клетки кои се борат против вирусни и бактериски инфекции, како и рак.

Појавата на отпорност на метицилин е очигледно глобален предизвик. Метицилин е антибиотик со тесен спектар, кој спаѓа во групата пеницилин, за борба против бактериите.

Во потрага по алтернативни антибиотици кои се нови, природни, растителни, поисплатливи, тие станаа предизвик за глобалното здравје.

Студиите покажаа дека лукот или лукот може да се користат како ефикасно антибактериско средство за патогени микроорганизми – Ешерихија коли.

Употребата на растенија и нивни препарати за третман на инфекции е стара практика и лукот има долга традиција како лековито растение кое го штити организмот од патогени микроорганизми.

Дури и Луис Пастер ја призна ефикасноста на лукот како антибиотик. Неколку години подоцна, се покажа дека лукот има сличен ефект и активност како пеницилинот.

Болеста како што е туберкулозата многу успешно се третира со лук затоа што напаѓачот на Mycobacterium tuberculosis е чувствителен на неколку компоненти на сулфур во лукот.

Лукот исто така го намалува лошиот холестерол.

Ешерихија коли е бактерија која е природен жител на цревата и е многу корисна за човечкото тело, бидејќи произведува витамин К и некои витамини од комплексот Б.

Проблемот започнува кога ешерихија коли неконтролирано се множи, создавајќи инфекции на уринарниот и дигестивниот тракт.

Докажано е дека лукот убива заразни бактерии и истовремено го штити организмот од токсините предизвикани од инфекцијата. Студиите потврдија дека лукот е скоро ефикасен како пеницилин.

Лукот не само што ја оживува нашата храна, тој се користи за лекување на болести како што се инфекции, воспаленија и хипертензија и често се нарекува најголемо чудо во светот.

Статиите на нашиот портал служат ИСКЛУЧИВО ЗА ВАШЕ ИНФОРМИРАЊЕ, за било каков здравствен проблем ЗАДОЛЖИТЕЛНО ДА СЕ КОНСУЛТИРАТЕ СО ДОКТОР!