Михајло е роден предвреме, 40 дена пред терминот, а причината била труењето со храна на мајката на Сандра една недела пред породувањето. Преку плацентата се заразува и бебето и оттогаш започнува нивната борба.

Верата дека Михајло еден ден ќе оди самостојно е она што на Сандра и дава сила за секој нов ден, а како сето тоа започнало и каква е моменталната ситуација, открива за Жена.рс Сандра Коневски (33), мајката на Михајло.

Се започна кога јадев скапана храна во ресторан додека бев бремена. Имено, ме отру бактеријата листерија која преку плацентата го зарази и Михаил. Ова доведе до предвремено раѓање, 40 дена пред датумот на породување. Михајло е роден на 29 јуни 2020 година. година – ни вели Сандра на самиот почеток на разговорот.

Михајло бил интубиран во третиот час по раѓањето, а во десеттиот час од животот добил конвулзии како последица на мозочно крварење. Третиот ден од родилиштето во Вишеградска е префрлен во Заводот за мајки и дете, каде што продолжува да се бори за живот на одделението за интензивна нега и следниот месец. На возраст од шест месеци, на Михајла му бил дијагностициран вид на епилепсија наречен Вест синдром, а на помалку од една година му била дијагностицирана и церебрална парализа.
Малиот Михајло се тркала за време на неговото секојдневно вежбање дома
Малиот Михајло Котраља за време на неговото секојдневно вежбање дома Фото: Поднесена фотографија

Знаењето и прогнозата на лекарот беа шок за целото семејство. Се плашеле дали Михајло ќе преживее. А во вакви моменти, како што вели, најважна е поддршката од семејството која безрезервно ја има во сопругот.
Не можев да го видам моето дете

– Десет дена ме држеа во породилиште, ми дадоа антибиотска терапија и трансфузија на крв за да се опоравам, а за него се јавувавме секој ден во 12:00 еден месец за да добиеме информација што се случува и дали е жив. воопшто, без можност да го видиме, бидејќи имаше корона и не ни дозволија да го посетиме, особено што беше на интензивна нега – се присетува Сандра.

Подоцна Сандра е поканета на т.н „поврзување со бебето“ и за прв пат, по породувањето, Михајло и таа се заедно, на одделот за неонатологија.

– После тоа си одиме дома, но редовно одиме кај невролог, офталмолог, физијатар, магнет, ултразвук на глава итн. И веќе три години битката ја водиме со различни терапии и вежби – вели Сандра.

Со разни терапии, вежбање и големата посветеност на неговата мајка, Михајло денес седи сам , а на две и пол години успеа да ползи. Поради голем спазам на долните екстремитети, Михајло се уште не може самостојно да стои или да оди. Со сите напори и терапии да се подобри состојбата и Михајло да оди, единствено решение испаѓа операција во Америка.

– Бидејќи му е дијагностицирана церебрална парализа, не постои ништо што може трајно да го излечи Михаил, но постојат третмани и терапии кои можат значително да му го подобрат животот и да го доведат еден ден да се осамостои. Така дојдовме до операцијата SDR во Америка (селективна дорзална ризотомија), која би му помогнала со отстранување на спастичноста на мускулите на нозете и со тоа подобрување на способноста за движење. Таа операција чини 50 илјади долари – објаснува мајката на Михајло.

Досега родителите сами успеваа да го финансираат лекувањето, но сега им треба помош за Михајло што поскоро да ги преземе првите самостојни чекори.