Ивана Бибер на Инстаграм ја следат повеќе од 50 илјади луѓе, а како да не бидат, кога на исклучително интересен начин ја прикажува својата слика за светот, која се состои од приказни од авионот (Ивана е стјуардеса), разни интересни и корисни информации за патувањата, модата, но и топли човечки приказни и важни теми за кои мора и треба да се разговара.

На необичен начин, обвиткана во модерна облека со примеси на традиција и патриотизам, Ивана не потсетува на некои заборавени моменти од нашето детство, буди носталгија, не учи за културата, религијата и важноста на емпатијата.

Покрај тоа, таа е глас на млади, успешни жени, глас на кој вреди да се обрне внимание, кои отворено го кажуваат своето мислење и со мера го прикажуваат она што треба да се каже.

Со оглед на тоа што нејзината заедница на Инстаграм е голема, а профилот и е отворен, таа секојдневно се среќава со голем број луѓе, а во зависност од темата што ја обработува во своите објави добива и разни коментари, кои не се секогаш на свое место.

Така ни го привлече вниманието нејзината објава за „добронамерни“ , кои мора непоканети да кажат, коментираат и навредат на некој начин. Имено, една жена ѝ напишала на Ивана дека е шокирана што Ивана наполни 31 година и планира големо семејство , па ја „советувала“ што поскоро да почне да „работи“ на тоа, бидејќи после 35-та година е проблематично за жените.

Со Иван разговаравме на оваа тема, но и воопшто за интернет комуникацијата.

-Дневно добивам околу 200-300 пораки во зависност од темата со која се занимавам тој ден. Најмногу се поврзани со патување со авион, како да се пакувам, каде оди количката за бебиња… Добивам многу пораки откако ќе ја претставам дестинацијата во која сум моментално. Луѓето кои го следат мојот профил се „сериозни“, некако зрели и не добивам „детски“ пораки. Пораката како оваа за која зборуваме е изолиран случај.

Ивана секогаш вели дека комуникацијата на нејзиниот профил е двонасочна улица и многу сака да комуницира со оние кои го следат нејзиниот профил.

– Се случува некој да залута и некој генерално да ги перципира сите инфлуенсери исто. Јас, на пример, не сум тип да го снимам моето секојдневие (како што прават повеќето инфлуенсери), не го снимам мојот сопруг и членовите на семејството и успеав да бидам активна на социјалните мрежи додека сè уште штитам дел од мојата приватност. Мислам дека оваа перцепција ги наведува да се „мешаат“ во туѓи животи. Имаше коментар на тој пост поради ова, ми се допаѓа што не сум инфлуенсер.

Да се ​​разбереме, вакви пораки добиваат и „обичните“ жени кои немаат 50.000 следбеници. Секојдневно ги испрашуваат љубопитните соседи, роднините и сите оние кои мислат дека имаат право на тоа. Станува збор за оние кои испраќаат такви пораки, а не за нас кои ги примаме.

А конкретно во врска со оваа тема, никогаш и нема да биде оправдана, бидејќи прашањето за породувањето е најчувствителна тема, особено денес кога, за жал, многу парови наидуваат на проблеми на ова поле.

Времињата се менуваат и ние како општество мора да бидеме во чекор со нив. Мојот начин на „борба“ е јавно да зборувам за ова. Жената денес може да биде и да прави што сака .

Но, таа истакнува дека, за жал, најмногу добивала негативни пораки од жени, а не и е јасно зошто е тоа така, бидејќи жената прва треба да разбере друга жена.

– Тој ден добив многу пораки од жени кои станале мајки по 40. Во повеќето случаи, тоа не беше нивен избор, а тие велат дека прашањата – кога ќе и зошто не сте до сега – само фрлаат сол на веќе огромните рани . Сепак, имаше многу повеќе пораки за поддршка и тоа е она што ме радува.

Значи, штом некој ќе почне со тоа „немам лоша намера“, жално е, но вистинито е дека има, затоа што ако не го направил, не би требало ни да го каже.

Така, како дел од својата објава, Ивана напиша дека нејзиниот професор по литература велел: „Кој се оправдува, тој е обвинет“, а таа реченица одлично се вклопува во вакви ситуации.

Знаеме дека Интернетот е место каде што секој може да биде што сака, да каже што сака и да има целосна слобода, но што навистина мислат ваквите луѓе, на кои им треба вакво однесување.

Се заборава дека скоро секој од нас има сестра, мајка, сопруг, гинеколог, дека има и такви што ќе кажат и што треба да кажат нешто за важни работи.

Затоа СИТЕ треба навистина да размислат пред да споделите совет, кој никој не го бара!