Потрагата по телото на Данка Илиќ, која исчезна во Бањско поле, се уште трае – а клучниот сведок во него, братот на осомничениот Д.Д.(50), исто така Д.Д.(40), почина во ПУ Бор како последица на срцев удар.

Во понеделникот пред куќата на починатиот пристигнала брза помош и полиција, а како што јави новинарот на порталот МОНДО, старицата од куќата била изнесена од инспектор.

Бојана Отовиќ Пјановиќ, мајор на полицијата, во гостувањето на телевизија истакна дека полицијата не соопштувала информации во јавноста, за да не го загрози текот на истрагата. „Имале помош. Еден од нив два дена по настанот се вратил како осомничен на дивата депонија и го префрлил телото на друга локација. На 30 март ги доведовме осомничените во службените простории. Мислевме дека всушност ќе имаме реализација на 30 март и дека ќе се случи она што сите ние се сомневавме. Секако, бевме внимателни, како што видовте. Не изнесовме никакви информации, не дозволивме некој на кој било начин да се заканува на кој било сегмент од нашите постапки“, рече Пјановиќ. Отовиќ, додавајќи дека изјавите на починатиот брат играат клучна улога во истрагата.

„Телото било преместено на 28 март. Два дена пред тоа, а тоа е најпоразително и што зборува за тоа како се третираат социопатите. Тоа е минимално и најблаго што можам да го кажам – рече Пјановиќ Отовиќ.

„Кога почнува процесот на прибирање докази заради елиминација, проверките знаете, таму се носат голем број лица, голем број претреси, прегледи, полиграфски тестови, снимки од безбедносни камери. Да се ​​чекаат резултатите, во за да се дојде до некој одговор преку некоја компаративна и вкрстена анализа, за да имате целосна приказна која би имала доволно индикации дека можеме да направиме реконструкција на самиот настан. Така се случи и во овој случај“, објасни Пјановиќ Отовиќ.
Mondo.rs