Фокусот е важен!

Бидејќи ние сме енергетски суштества кои живеат во материјалниот свет, без разлика дали сме свесни за тоа или не, сè околу нас е направено од енергија и вибрации .

Некогаш Никола Тесла зборуваше и за фреквенцијата на луѓето и како се е направено од микро честички кои живеат на одредена фреквенција. Научно е докажано дека и најтврдите материјали се состојат од молекули и дека секој од нив вибрира во енергетскиот свет.

На ист начин, нашите мисли се направени од енергија која има креативна моќ. Овој феномен е вообичаен мотив во популарната психологија, кој објаснува дека мислите и начините на размислување ја создаваат реалноста што ја живееме.
„Само размислувајте позитивно и се ќе биде добро.

Ова е реченица која често ја слушаме од многу мотивациони говорници или ја читаме во речиси секоја книга за позитивна психологија која се занимава со законот на привлечност. Теоретски, факт е дека позитивните мисли создаваат позитивен живот , но во пракса целиот процес е многу покомплексен.

Пред да почнеме да зборуваме за начинот на размислување и како нашите мисли го создаваат животот што го живееме, важно е да се спомене дека сè околу нас функционира со помош на универзални закони кои не се помалку важни од законот за гравитација, на пример.

Кога се споменуваат вибрациите, единствените параметри што ја опишуваат се позитивни и негативни . Според тоа, секоја мисла, збор или дело може да се опише како позитивна или негативна.

Многу често е пример дека луѓето доживуваат тешки моменти во животот, во кои не е лесно да се каже дека единственото нешто што е потребно е да се размислува позитивно, а сите проблеми сами ќе се решат.
Мислите и фокусот создаваат реалност

Коренот на сите проблеми кои се појавуваат на секојдневно ниво лежи во начинот на размислување како и вкоренетите верувања што ги има секој од нас. Од гледна точка на негативно размислување кое трае со години, апсолутно не е можно да се дојде до точка на позитивно за краток временски период. На патот од една до друга точка има низа негативни верувања кои делумно ги наследуваме долги години слушајќи ги луѓето околу нас, а делумно ги стекнуваме преку сопствените искуства.

Најтешкиот чекор во позитивен начин на размислување лежи токму во менувањето на негативните верувања што ги имаме.

Да ги земеме парите на пример . Ако постојано мислиме дека парите се лоши, „валкани“ и дека тоа им се случува само на лоши луѓе, нашите верувања за пари нè ограничуваат во животната финансиска слобода. Или на пример љубовта , ако веруваме дека сите мажи или жени се лоши, дека сите изневеруваат и дека нема личност за нас, многу е веројатно дека ќе се соочиме со таква реалност.

Клучот е да станеме свесни за негативните верувања што ги имаме и да работиме на нивно менување.

Фокусот е моќна алатка која може да ни помогне да го постигнеме она што го сакаме. Сè кон што го насочуваме нашиот фокус или сè на што обрнуваме внимание со еден збор – расте.

Наместо постојано да гледате на работите што не ви се допаѓаат, обидете се да го префрлите вашиот фокус на нешто што ви дава добри вибрации во тој момент.
Отпуштање

Најтешкиот чекор во манифестацијата е да се ослободиме од она што го сакаме. Отпуштањето значи дека ја оставаме нашата желба на повисока сила без страв дека ќе се оствари. Забележувањето дека желбата сè уште не е дојдена, исто така, укажува дека не

Главната причина за тешкотиите во отпуштањето е приврзаноста кон самата желба и помислата дека без нејзино остварување не можеме да бидеме среќни. Можете да го промените ова со префрлање на вашиот фокус од желба на нешто што се чувствува добро во вашата сегашна реалност.

Чекори кон манифестацијата

  • Напишете на хартија концепти како љубов, пари, здравје, семејство, брак, врска, работа, кариера,… и покрај секој од нив
  • напишете го првото нешто што ќе ви падне на памет. На овој начин ќе станете свесни за вашите верувања.
  • Откако ќе станете свесни за вашите негативни верувања, работете на нивно менување. Запрашајте се кога и под кои околности се создадени.
  • Додека мислите ја создаваат реалноста, обидете се да ја забележите секоја негативна мисла што ви се појавува и запрашајте се од каде потекнува и што ве натерало да ја мислите. Негативните мисли најчесто се резултат на страв.
  • Користете методи на манифестација како што се визуелизација или афирмации
  • Оставете ја вашата желба и постапете како она што го сакате да е на пат кон вас
  • Отстранете го фокусот од она што не ви се допаѓа
error: Content is protected !!