Повеќето луѓе го познаваат Брус Ли како познат боречки уметник и актер од акциони филмови, но со неверојатна сила и смиреност остави многу важни животни лекции.

Потребна е многу посветеност, решителност и волја за да се достигне нивото на кое Брус Ли бил во боречките вештини, а многу луѓе го сметаат за еден од највлијателните боречки уметници на сите времиња. За време на неговото патување во животот, тој се здоби со голема мудрост која ја сподели со остатокот од светот и која и денес можеме да ја примениме во нашите животи.

1. Живејте го животот во потполност

„Ако навистина го сакате својот живот, не губете време затоа што времето е она од што се состои животот. Вистинскиот живот е да живеете за другите. Проклети околностите.
Јас создавам можности. Клучот за бесмртноста е да се живее живот вреден за паметење“.

2. Соочете се со вашите грешки

Грешките секогаш може да се простат ако имаме храброст да ги признаеме.
Оние кои не се свесни, кои одат во темнина, никогаш нема да бараат светлина.

3. Вашиот ум е вашиот најголем непријател, освен ако не научите да го совладате.

Неуспехот е состојба на умот. Никој никогаш не е поразен додека поразот не се прифати како реалност.

Она што мислиш дека ќе станеш.

4. Не обидувајте се да ја контролирате реалноста – само тргнете по својот пат

Голема грешка е да се предвиди исходот. Не треба да размислувате дали ќе заврши со победа или пораз. Дозволете природата да ве води, а вашите алатки ќе удрат во вистинско време.

5. Поедноставете го вашиот ум, поедноставете го вашиот живот

Ако поминувате премногу време размислувајќи за нешто, никогаш нема да го направите тоа. Бидете среќни, но никогаш задоволни.

Впијте го она што е корисно, фрлете го она што е бескорисно и додајте го она што е особено твое!

6. Фокусирајте се само на тоа да станете најдобри од себе, да бидете други!

Јас не сум на овој свет за да живеам според твоите очекувања, а ти не си на овој свет за да живееш според моите.

7. Излезете од зоната на удобност

Ако секогаш ставате ограничувања на сè што правите, физички или на кој било начин, тоа ќе се прошири на вашиот бизнис и вашиот живот. Нема граници. Има само висорамнини, и не можеш да останеш таму, мораш да одиш подалеку од нив“.

8. Можете да постигнете успех преку упорност, но повеќе од тоа, со верување во себе

„Не плашете се од човек кој вежбал 10.000 удари еднаш, туку плашете се од човек кој вежбал еден удар 10.000 пати.

9. Останете скромни

Покажувањето е будаласка идеја за слава.

10. Не плашете се ако одите сами

Само оние кои се самодоволни стојат сами во победата – повеќето луѓе ги следат масите.

11. Секогаш знајте ја вашата вредност

Колку повеќе ги цениме работите, толку помалку се цениме себеси“.

error: Content is protected !!