Света Ирина, чие световно име е Пенелопа

Православна црква и нејзините верници утре го слават денот посветен на Светата великомаченичка Ирина.

Во христијанството има две свети Ирини, но во овој текст ќе зборуваме за ќерката на римскиот император Ликиниј.

Света Ирина, чие световно име е Пенелопа, уште од мала се учела за христијанството, а тоа особено било изразено бидејќи живеела во четвртиот век од нашата ера.

Алијан, нејзиниот личен учител, ги поучувал нејзините христијански доблести и вера во Христа. Токму поради оваа причина, таа била мачена од четворица римски императори. Нејзиното страдање ја донело во Месембрија, денешен Несебар во Бугарија, каде што умрела од рацете на царот Савориј, но Бог ја оживеал.

Кога го видел тоа чудо, царот се крстил со голем број жители на тоа место, а се верува дека света Ирина преку своите маки прифатила преку 100.000 пагани во христијанство.

Ирина живеела во апостолските времиња на Балканот. Нејзиниот татко, императорот Лициниј, според некои извори, се смета за предок на владејачката линија Немањиќ!?

Тропар кон Ирина, глас 4. Твоето мало овче Исусе, Ирина, со силен глас вика: „Те сакам, младоженец мој, и страдам во потрага по Тебе, и јас сум распнат и погребан во Твоето крштение“. И страдам за Тебе, за да царувам со Тебе, и умирам за Тебе, за да живеам со Тебе. Прими ме како чиста жртва, жртвувана со љубов за Тебе“.