Фиоките за садови треба да бидат што е можно поблиску до мијалникот или машината за миење садови, за да не шетаме постојано низ кујната со куп чинии.

Кај нас е традиција во долните шкафови да се чуваат тенџериња и големи садови, а во горните чинии. Сепак, експертите за дизајн препорачуваат да ги чуваме чиниите во фиоки.

„Бидејќи на овој начин сè се држи на ниво на половината наместо на висина, тоа е всушност ергономски подобро решение“, тврди дизајнерката Криста Гибонс.

Таа забележува дека фиоките за садови треба да бидат што е можно поблиску до мијалникот или машината за миење садови , за да не шетаме постојано низ кујната со куп чинии.

„Покрај тоа што се далеку попрактично решение за возрасните, длабоките фиоки исто така им олеснуваат на децата да ја постават масата или да повлечат одредени јадења“, објаснува Алисон Пикарт, која користи и фиоки за чинии во својата кујна.