Екипата на порталот „Нова“ ја посетила Марјета Ј.(70). Таа посочува дека пензионерите живеат тешко, но дека со одложено плаќање и разумно трошење пари успева да си ги задоволи потребите.

И покрај зголемувањето на пензиите во претходниот период, пензионерите се соочуваат со потешкотии и големи поскапувања, пред се на основните прехранбени производи, кои се постојани и непредвидливи.

Работниот век Марјета го поминала во културата, па како што вели немала голема плата, а со тоа и пензија. Таа откри како живее со своите 20.000 денари.

„Имам неколку од овие картички, некои плаќам одложено, некои на рати и ми функционира многу добро. Немам никакви долгови. ми оди. Мислам дека денес е многу тешко за пензионерите, освен за одреден процент на луѓе. Повеќето се мачат“, открива Маријета.

Пензионерката признава дека секое утро заедно со другарките ги проверува попустите кои тој ден се актуелни во продавниците.

„Поминуваме, но немаме многу работи. Одењето на одмор е малку потешко. Тие поскапувања, па, тоа е секојдневие. Заминуваш и плаќаш 500 денари за три работи – тоа е катастрофа. Секој ден поскапува. Еве сега најавуваат поскапување од следната есен, па додека да стигнеме до октомври и да одат цените ќе бидеме по иста цена. „Не можеме да дојдеме таму да кажеме дека ние пензионерите живееме добро“, посочува пензионерот.

Тој вели и дека дел од претходните покачувања на пензиите биле значителни, но дека покривале стари долгови.

Таа смета дека генерално пензионерите живеат од денес до утре. „Слушам дека пензионерите одат по продавници и се жалат што поскапело, што не можат да купат. Многу пензионери имаат дополнителна работа, како јас, како што има мојот сосед. Луѓето мора да работат во подоцнежните години, за да живеат нормален живот“, заклучува Марјета.

error: Content is protected !!