Лорел Хаус е колумнист, автор, јавна личност и експерт за врски и консултант за односи со познати личности. Самата таа има богато искуство зад себе, а како што открива – дури девет пати била запросена, најчесто во рок од само неколку недели. Овој пат Лорел посвети долг текст за тоа што научила за љубовта по бројните успеси и неуспеси.

Бев запросена девет пати, од девет различни мажи… Но, не бев заљубена во повеќето од нив. Бев во брак двапати, а трет пат се верив. Не, јас не манипулирав, лажев, влечев или експлоатирав ниту еден од нив. Всушност, и во двата мои брака не добив ништо кога се во прашање финансиите.

Ама што направив што така лесно ме запросија? Си ставив фасада на совршенство, таква што ги натера да паднат на едно колено затоа што беа убедени дека ја нашле идеалната жена.

И тоа беше се што бев во тие врски – фасада. Но, вистината е дека јас сум навистина далеку од совршен.

Сите ја имаме таа фасада. Го ставивме на располагање на јавноста како заштитен механизам. Да, тоа е едната страна од нас, но не е тоа кои сме ние во нашата срж.

Еве ги трите големи лекции за љубовта што ги научив откако бев запросена девет пати:
1. Градењето ѕид за да се заштитите од вашите емоции има спротивен ефект

Како експерт за односи машко-женски, ова го гледам секој ден. Нови клиенти доаѓаат кај мене постојано и секогаш ме прашуваат зошто:

  • Тие продолжуваат да одат на први состаноци кои никогаш не водат до втори затоа што едноставно не чувствуваат ништо за момчето
  • По неколку неверојатни состаноци, вклучително и секс, тој мистериозно исчезнува и ја прекинува нивната врска
  • Тие остануваат во врски каде тој има многу посилни емоции од неа
  • Никогаш не биле вистински заљубени

Има само еден одговор – барате изговори за себе за да не бидете „суровини“, вистинските вие. Го прашувам секој клиент: „Дали си дозволуваш да бидеш „суров“ на првиот или вториот состанок? Со други зборови, дали се отворате, го откривате вашето вистинско јас, си дозволувате да бидете ранливи и всушност се поврзувате со личноста до вас наместо само да водите љубезен, љубезен разговор.

Речиси секој од нив вели „Не“. Зошто? Затоа што таа сè уште не му верува. Се уште не се докажал. Чувствува дека не заслужува таква емотивна интимност од неа. Или некои жени можеби ја имаат истата причина што ја имав јас – не знаат кои се навистина или како да се отворат.

Тоа е тажно и страшно, но исто така е и нормално. Многумина од нас ги затворија старите емоционални рани. Со тоа што се обидуваме да избегнеме расправии, расправии или да оставиме впечаток дека добро сме се однесувале во минатите врски, го криеме своето вистинско јас. По години или понекогаш само неколку месеци од тоа научено однесување, тоа станува вкоренето. Го изгубивме чувството за себе, па дури и самопочит!

2. Следењето на „правилата“ ги уништува врските и браковите

Во двата мои брака склучив уште млад, првиот на 21 година, а вториот на 24 години. Играв според правилата на запознавање и врски. Моите сопрузи беа добри луѓе. Тие едноставно не беа добри за мене во тоа време.

Но, потоа влегов во низа крајно нездрави врски што ме направија несигурна за сè што знаев претходно, вклучително и за тоа кој сум навистина. „Смрзнав“, станав ладен и празен. Знаев точно што да правам и како да постапам за да ги загреам момците. Но, јас изоставив еден многу важен елемент во таа равенка – себеси.

Не беше дека намерно се обидував да сокријам кој сум, едноставно немав идеја како да го покажам тоа. Ги криев сите мои слабости, стравови, неуспеси, валкани тајни, од што се срамам. Наместо тоа, им понудив совршена фасада, но сепак сфатив дека мојата ранливост е некако неопходна за да ги натерам овие луѓе да се отворат.

3. Не можете да почувствувате љубов ако никогаш не го отворите срцето

По ова долго изложување, дозволете ми да ви ја кажам суштината на проблемот – не можев да се заљубам затоа што го затворив срцето. Ако не го отворите срцето (а најдиректен начин да го отворите срцето е да покажете ранливост) тогаш нема да почувствувате вистинска љубов и поврзаност со друг.

Исто така, не дозволувате некој навистина да ве сака. Нашата хуманост е она што нè прави навистина сакани и им дозволува на другите длабоко и автентично да се заљубат во нас. Секако, на мажите им е привлечна самодовербата, но она во што се заљубуваат е ранливоста на жените.Ова е и причината поради која жените се отфрлаат по неколку состаноци без причина, иако се чинеше дека сè оди совршено.

Вистинската причина е што тие беа толку лесно да се заборават. Не беа слоевити, вистински, со многу „непознати“ во себе. Тие беа премногу добри.

Сепак, мажите и жените секојдневно паѓаат на тие совршени фасади, верувајќи дека го пронашле митскиот еднорог – совршената личност која е забавна и пријатна, авантуристичка, секси, сакана и грижлива – сето тоа во исто време! Никогаш не се тажни или лути, проблематични, хистерични, повлечени… Никогаш! Нели е супер?! Не, не е. Тоа е лажно!

Затоа заборавете на правилата! Спуштете ја фасадата – доста со манипулативни игри! Ако сакате да ја пронајдете вистинската љубов, станете вистинска, бидете ранливи, разголени… дури и на првиот состанок!

error: Content is protected !!