Она што му се случи на деветгодишно момче од Конектикат е вистински кошмар

Момчето неколку дена слушало чуден звук, а она што го пронашле внатре ги шокирало сите. Се испостави дека има забодено крлеж во тапанчето. Лекарот кој го лекувал детето признал дека никогаш не наишол на сличен случај. Необичниот настан е објавен во The New England Journal of Medicine.

Крлеж во ушниот канал

Момчето не чувствувало болка и немало проблеми со слухот. Единствената непријатност беше досадното и погласно зуење и чувството дека нешто е заглавено во десното уво. Кога лекарот погледнал во ушниот канал на момчето неколку дена подоцна, се станало јасно – непријатните звуци биле звуците на крлежите кои лазат во увото.

Отоларинголог кој го прегледал 9-годишното дете видел крлеж закачен на тапанчето. Кожата околу паразитот за хранење беше воспалена.

Д-р Дејвид Касл, отоларинголог во детската болница Јеил Њу Хевен, кој бил вклучен во лекувањето на пациентот, признал дека никогаш порано не видел ваков случај. Истовремено, тој нагласи дека вакви ситуации се случуваат, иако исклучително ретко.

Д-р Ерик Валдман, шеф на детска отоларингологија на Јеил Њу Хевен, првично се обиде со традиционално отстранување на крлежи. За жал, се покажа дека толку длабоко го гризнал тапанчето што можело да се отстрани само хируршки (под општа анестезија).

По отстранувањето на крлежот, на момчето му биле дадени антибиотски капки за уши за да се спречи развој на инфекција. Како што пренесува livescience.com, еден месец по зафатот, деветгодишното дете се чувствувало многу добро, немало знаци на болест што се пренесува преку крлежи, а ушното тапанче зараснало без никакви проблеми.

Паразитот што лекарите го извадиле од увото на момчето е идентификуван како ливадски крлеж. Овој вид е опасен и за луѓето (како и за кучињата и мачките).