Денеска, по изгрејсонцето, муслиманите го клањаа Бајрам намаз во џамиите, со што се означи официјалниот почеток на четиридневниот празник.

Муслиманските верници денеска го слават првиот ден на Рамазан Бајрам, еден од двата најголеми празници во исламот.

Овој празник е познат и како Хаџ Бајрам, бидејќи во текот на овие денови речиси два милиони муслимани одат на аџилак во Мека и Медина, муслиманските свети места.

Муслиманите денеска по изгрејсонцето го клањаа Бајрам намаз во џамиите, со што се означи официјалниот почеток на четиридневниот празник.

Специфично за овој празник е колењето на курбанот, односно курбанот на овца или говедско месо, што според исламските учења го приближува верникот до Бога.

– Симболиката на жртвата е врв на благодарноста кон Бога и свеста дека сме подготвени нешто да му се заложиме на Семоќниот Бог. Човекот мора да знае дека кога му принесува жртва на Бога, го штити своето семејство, својот имот и она што му е драго и важно. Симболиката на курбанот датира од времето на пророкот Ибрахим (Аврам), затоа што жртвата за него беше симбол на откупот на неговиот син Исмаил – изјави реису-л-улемата на Исламската заедница на Србија, Сенад Халитовиќ.

Друго име на овој празник е Хаџ Бајрам поради милионите муслимански верници кои деновиве се на аџилак, по што ја добиваат титулата хаџ.

– Хаџот е еден од обредите кој е услов и обврска доколку верникот може да го исполни, тој е еден од основите на исламот. Должност на секој возрасен, богат и интелигентен муслиман е еднаш во животот да изврши хаџ – вели Халитовиќ.