Студирала медицина и станала медицинска сестра во 1894 година. Девет години подоцна се омажила за Томас Беван и заедно имале четири деца.

Веројатно сте слушнале за најгрдата жена на светот чија фотографија долго време кружи на мрежата. Ова е нејзината животна приказна.

Дали сте слушнале за Мери Ен Беван, жената која ја понесе титулата за најгрда жена на светот?

Само направивме мало истражување и откривме дека Мери Ен не изгледала отсекогаш вака. Таа беше убава млада жена пред да почнат да се појавуваат симптоми на акромегалија на нејзиното лице.

Акромегалија е хормонално нарушување што се јавува кога хипофизата произведува премногу хормон за раст по затворањето на плочите за раст.

Нарушувањето влијае на три од 50.000 луѓе и обично ги зголемува рацете и стапалата, но може да ја зголеми и големината на вилицата, носот и челото.

Мери е родена во 1874 година во семејство од средна класа и била единствената ќерка, имала седум браќа.

Студирала медицина и станала медицинска сестра во 1894 година. Девет години подоцна се омажила за Томас Беван и заедно имале четири деца.

Тие беа среќно семејство додека Марија не ја погоди, во тоа време, непозната болест.

Нејзиниот сопруг останал со неа, но тој ненадејно починал од мозочен удар во 1914 година. Мери не можела да најде работа поради физичкиот изглед и од очај се пријавила на натпреварот „Најгрда жена“ и победила.

Таа трпеше понижување и потсмев за да го прехрани своето семејство.

Во 1920 година, Мери била поканета во циркусот Дримленд на Кони Ајленд, каде што работела до нејзината смрт во 1933 година.

Беван треба да се памети како неверојатна мајка која го направи она што требаше да го направи за да преживее и да може да обезбеди иднина за своите деца.

error: Content is protected !!