Знаењето како да се запре кондензацијата на прозорците значи потопол, поздрав и поефикасен дом. Еве како да го направите тоа

Како да се запре кондензацијата на прозорците е нешто што френетично се гугламе во моментов. Тоа е навистина чест проблем што може да се случи во секој простор – тоа не е само бонус што доаѓа со поседување на старински имот со прекрасни, но помалку од идеални едностаклени прозорци, тоа може да биде проблем и во модерните домови со двојно застаклување.

Иако кондензацијата е почеста во постудените месеци бидејќи надворешните температури се намалуваат, таа може да се појави во секое време од годината. Кондензацијата во зима е и вообичаена и непријатна. Тоа се случува кога влажниот воздух во вашиот дом доаѓа во контакт со површина чија температура е пониска од воздухот. Но, да се ослободите од кондензацијата е полесно отколку што мислите.

Кондензацијата е лоша за прозорците бидејќи предизвикува создавање мувла и бигор на вашите прозорци, лупење на бојата или лакот и оштетување на дрвените работи. За да ја запрете кондензацијата, треба да ја намалите количината на влага во вашиот дом.

Но, кои се најлесните начини да ја намалите влажноста во вашиот дом и да спречите замаглување на прозорците и стаклото?

Во продолжение прочитајте неколку ефективни совети…

1. ВЕНТИЛИРАЈТЕ ГИ ВАШИТЕ ПРОСТОРИИ

Ова е еден од наједноставните начини на кои можете да ја намалите кондензацијата на прозорците и нешто што можете да го направите во моментов – одржувајте го вашиот дом вентилиран. Отворањето на прозорците кога надвор е студено можеби не звучи толку привлечно, но ќе направи вистинска разлика во намалувањето на таа влажност.

Уверете се дека вашиот дом има одлична вентилација со отворање на прозорците дури и само 20 минути дневно може драстично да ги намали ефектите од кондензација и влага во домовите. Одржувањето на прозорците отворени за време на активности кои предизвикуваат висока влажност во домот како готвење, туширање и сушење алишта, особено ако немате добра вентилација, може да помогне да се намали кондензацијата.

Добра идеја е да го оставите прозорецот отворен само малку додека спиете, или барем веднаш штом ќе станете наутро, бидејќи тогаш кондензацијата обично е најлоша. Одржувањето на прозорците и ролетните отворени секогаш кога е можно ќе помогне да се отстрани кондензацијата побрзо.

2. ОДРЖУВАЈТЕ КОНСТАНТНА ТЕМПЕРАТУРА

За да се намали кондензацијата, најдобро е системот за греење и температурата на вашиот дом да бидат константни. Затоа, наместо само да ја зголемувате топлината кога сакате вашиот дом да биде потопол, одржувајте константна температура така што ќе го одржувате греењето константно во текот на постудените месеци.

Греењето не мора да биде вклучено цело време во текот на денот, но може да се користи тајмер за вклучување на греењето во најстудените периоди, одржувајќи ги површините топли и спречувајќи кондензација.

3. СПРЕЧЕТЕ ДА СЕ ШИРИ ПАРЕА ОКОЛУ ДОМОТ

Кондензација настанува кога водената пареа во воздухот доаѓа во контакт со ладни површини, а во зима тоа се обично прозорци. Значи, еден начин да се запре кондензацијата на вашите прозорци е да се спречи ширење на водена пареа низ вашиот дом и да се намали влажноста во воздухот.

Кондензацијата во вашата кујна е неизбежна, бидејќи просечното домаќинство произведува до 3 литри влага дневно за време на готвењето. Едноставните мерки на однесување, како што се покривање садови со капаци, отворање вентилатори/прозорци и користење на аспиратори, можат да помогнат да се спречи формирање на кондензација на прозорците.

Во бањите, стекнете навика да ги отворате прозорците по секое капење и туширање за да дозволите топол, влажен воздух да излезе.

И затворете ја вратата кога готвите или се туширате за да ја задржите пареата во само една просторија од куќата.

4. ИНВЕСТИРАЈТЕ ВО ПОДОБРА ИЗОЛАЦИЈА ЗА ВАШИОТ ДОМ

Ова е поголем ангажман и трошок, меѓутоа, ако кондензацијата е сè уште проблем откако ќе се обидат понепосредни начини да ја намалите или запрете, подобрувањето на изолацијата на вашиот дом може да биде најдобриот метод. Има и други придобивки од реизолацијата на вашата куќа бидејќи тоа може да ви помогне да заштедите енергија и да ги намалите сметките.

Може да размислите и за надградба на прозорците на двојно застаклување за да ја подобрите изолацијата на вашиот дом – повторно скапо решение, но гарантиран начин да се запре кондензацијата, плус тоа може да додаде вредност на вашиот дом.

5. ИЗБЕГНЕТЕ СУШЕЊЕ НА ОБЛЕШКАТА ВО ЗАТВОРЕНИ ПРОСТОРИ

Тоа може да биде незгодно во зимските месеци, но една од најголемите причини за кондензација на прозорците е водената пареа што се создава со сушење алишта, без разлика дали се работи за сушење на алишта или сушење на радијатор.Главниот виновник за кондензацијата во вашиот дом е обично сушење алишта на радијатори . Малкумина знаат дека сушењето алишта од 4 килограми може да ослободи до 2 литри вода во вашиот дом.

Ова не само што предизвикува кондензација на вашите прозорци, туку ја поттикнува и влагата, што доведува до раст на мувла. Ако немате избор, проверете дали просторијата е добро проветрена. Понатаму, инвестирањето во одвлажнувач ќе биде спас – тие се евтини и не бараат друго одржување освен нивно празнење одвреме-навреме.

6. ОБИДЕТЕ СЕ БРИШАЧ НА ПРОЗОР

Специјализираниот бришач на прозорци е одлично краткорочно решение за кондензација и помага да се спречат какви било проблеми што доаѓаат со него, како што се оштетување на мувла и вода на вашите рамки.

Иако знаеме дека чинот на чистење може да помогне да се спречат бактериите, придобивките од бришачите се подалеку од чистењето на прозорците и завесите за туширање. Специјализиран гумен за прозори/вакуум е неопходен за зимата бидејќи помага при кондензација и спречува влага во домот што може да не остави ранливи на болести за време на постудените месеци.

Тие работат така што брзо ја отстрануваат влагата од вашите прозорци, што е многу поефикасно од бришење на кондензацијата со крпа или крпа.

КАКО ДА СЕ ЗАПРИ КОНДЕНЗАЦИЈАТА НА ПРОЗОРЦИТЕ ПРЕКУ НОЌ?

Кондензацијата најчесто се појавува на прозорците во текот на ноќта, бидејќи тогаш внатрешната и надворешната температура се на најголема разлика. Начинот на спречување на кондензација преку ноќ е добро проветрување на просторијата, што значи отворање на прозорци и врати. Ако тоа не е опција, тогаш треба да ги отворите прозорците веднаш штом ќе станете наутро.

ДАЛИ ВИ Е ЛОШО СПИЕЊЕТО ВО СОБА СО КОНДЕНЗАЦИЈА?

Самата кондензација не е особено штетна, но штетата што може да ја направи е. Кондензацијата може да доведе до мувла и „ако има влага и мувла во куќата, станарите имаат поголема веројатност да имаат респираторни проблеми како што се астма и алергии, што ги прави бебињата, децата и постарите лица најранливи.

error: Content is protected !!