Кондуктерот Маркус Хигинс успеа да фати и спаси тригодишно момче откако скокна од воз во Њујорк.

Во Њујорк, откако скокнал од воз, железничкиот кондуктер Маркус Хигинс успеал да фати и спаси тригодишно момче, кое се нашло во близина на наелектризираната шина, соопшти локалната транспортна управа.

Вилијам Кенеди, кој го возел возот на 6 април, се вели дека прво го забележал момчето на железничката пруга во близина на Теритаун, северно од Њујорк, и испратил итна радио порака.

„Има дете северно од вас“, му се обрати на екипажот на возот што се приближува кон север.

Покрај тоа, на видеото се гледа како возот се движи бавно додека екипажот не го забележи детето. Во тој момент, помошникот-диригент Маркус Хигинс скокнал од возот, го грабнал момчето од третата шина и го однел на безбедно.

Во меѓувреме, двајца други работници во железницата ги забележале мајката и сестрата на детето, кои липале на аголот од улицата.

– Во моментот кога ќе видите дете во ваква ситуација, вашиот прв инстинкт е да се уверите дека е безбедно, и мило ми е што нашата екипа беше таму и можеше да помогне – рече тој.

Откако Хигинс го спасил малото дете, семејството повторно се собрало на станицата Теритаун, а на видеото се гледа како мајката го гушка детето.

Мајката на момчето им се заблагодарила на железничарите и им кажала дека нејзиниот син е аутист и тешко зборува.

 

error: Content is protected !!