Митровден е празник посветен на светиот великомаченик Свети Димитриј, кој секоја година се празнува на 8 ноември.

Празникот се слави на целиот Балкански полуостров. Традиционално, Митровден го означувал почетокот на студеното време (зимата). Така, на Митровден се најмувале полјаци, протуѓери, кметови итн., кои служеле до Ѓурѓовден.

Светиот великомаченик Димитриј, кој живеел во Солун, во 3. век. Тој бил син на градоначалникот, кој долго време немал деца и по долги молитви, добил син, кого го воспитувал според христијанските верувања.

По смртта на татко му, Димитриј бил назначен за градоначалник на Солун. Во тоа време, христијанството не било признаено како државна религија, па царот го советувал Димитриј да постапува сурово кон христијаните, но тој ги подучувал нив како да се чуваат од паганите.

За тоа дознал царот и кога дошол да се увери во вистината, Димитриј воопшто не одрекувал дека е христијанин, туку јавно ја презрел паганската религија на царот, поради што бил затворен.

Со него се поврзани многу чуда, особено поврзани со одбраната на Солун од непријателите. Поради тоа, овој светец се смета за заштитник на Солун.

Нашите предци верувале дека Свети Димитрија е заштитник на воините. Затоа, на овој ден, треба да се молите за нивното здравје и храброст. Строго е забрането да се критикуваат мажите, особено оние кои служат или служеле војска.

На овој ден, неопходно е да се одбележат загинатите, вклучително и оние кои загинаа во војната. Ако на Духовден не бевте во можност да се посетат гробиштата, тоа треба да се направи на Денот на Свети Димитрија. Важно: во никој случај не треба да пиете алкохол на гробиштата, инаку може да ја „изгубите главата“ – во преносна и буквална смисла.

На 8 ноември не треба да се прави влажно чистење. Нашите предци веруваа дека валканата вода на денот на Св. Димитрија ќе се истури директно во душите на починатите роднини. Ако треба да го исчистите просторот, треба да користите сува крпа.

На 8 ноември на девојките не им се препорачува да одбијат предлог за брак. Пра-пра-бабите предупредуваа: инаку, до Божиќ ќе треба да бидете осамени.

Народните верувања велат и дека на 8 ноември жените не треба да се занимаваат со везење. Во принцип, на овој ден, генерално треба да избегнувате остри предмети, бидејќи ова е атрибут на воините. Ако не го послушате овој совет, можете да внесете големи проблеми во животот.

Кај народот постои верување дека вечерва во очите на Митровден секој треба да биде во својата куќа, бидејќи ако не биде дома, тој цела година ќе преноќува по туѓи куќи.

Друго верување меѓу населението кое го слави овој ден е ноќта пред празникот да го отворите прозорецот да погледнете кон небото и штом ќе ја здогледате првата ѕвезда веднаш да се помолите и да си замислите желба. Се верува дека на многумина им се исполнувале.

Се сметало дека времето по Митровден е лажливо, односно дека зимата може во секој момент да изненади, па затоа се зацврстило мислењето дека лоша среќа е ако нешто се одложи да се заврши по големиот празник. За Митровден се верувало дека ќе се претскаже каква ќе била зимата.

Ако денот бил сончев, наводно зимата ќе биде блага, со мал број ладни денови. Ако на Митровден паднело снег, се верува дека ќе се задржи се до април.

Во некои делови постоеле и верувања дека на Митровден не треба да се прекоруваат децата, колку и да згрешиле или биле безобразни, бидејќи наводно цела година ќе бидат непослушни