Покрај лошите навики како пушењето цигари, има и некои „ситници“ на кои граѓаните не обрнуваат внимание.

Добар дел од платата се губи поради грешките што ги правиме, како и незнаењето како правилно да управуваме со парите, без разлика колку пари имаме или немаме. Така, некои купуваат производи кои се на попуст без разлика дали им се потребни, додека некои не можат да одолеат на апликациите за нарачка на храна, иако генерално е поевтино да се нарачаат директно од ресторанот.

Како што истакнува претседателот на Здружението на потрошувачи на Ефектива, покрај лошите навики како пушењето цигари, има и некои „ситници“ на кои граѓаните не обрнуваат внимание, но кога овие трошоци ќе се наталожат, „дупка во паричникот “ може да се создаде.

Ние не ги следиме цените во продавниците

Како прва грешка Дејан Гавриловиќ го наведува купувањето во само една продавница. „Значи, работите што ни се потребни ги купуваме во една продавница и не гледаме да видиме дали истиот производ е поевтин на друго место“, вели Гавриловиќ.

Патем, постои едноставно решение за овој „проблем“. Постојат сајтови, како Cenoteka, кои нудат преглед на цените на исти производи на неколку различни маркети, каде што потрошувачите лесно можат да проверат која продавница е најдобар избор.

Користење на е-банкарство

Електронското банкарство е опција која ја користат се повеќе граѓани, а која има „невидливи“ трошоци. „Се случува некој да користи електронско банкарство за да плати нешто што чини 500 или 600 динари, некои ситни сметки, без да размислува за тоа дека ќе му се наплаќа, да речеме, по 15 динари за секоја трансакција. Не се многу пари, но малку по малку се акумулираат“, објаснува соговорникот.

Производи кои го одвлекуваат вниманието

Како друг пример, Гавриловиќ ги наведува оние потрошувачи кои одат во продавница за еден или два производи, но сепак купуваат малку повеќе од тоа.

„Некои потрошувачи одат конкретно на одреден пазар, бидејќи виделе дека таму има попуст, па сакаат да купат една или две работи по пониска цена. Меѓутоа, потоа одат на тој пазар и гледаат некои други производи што се евтини, па ги купуваат, иако не дошле по нив. Често се случува потрошувачите да купуваат производи кои воопшто не им се потребни, но се евтини“, вели соговорникот на Нова.

Трикови на малопродажните синџири

Оние потрошувачи кои не можат да им одолеат на црвените налепници кои покажуваат дека производот е на попуст или промоции „два плус еден“ наидуваат на слични проблеми.

Така, тие можат да купат производ кој е со попуст само затоа што сега чини помалку отколку што чинел порано, иако воопшто не им е потребен. Исто така, потрошувачите сакаат промоции купи-два-земи-еден-бесплатно, иако овие промоции често се непрофитабилни. Имено, здруженијата на потрошувачи често укажуваат дека во овие случаи трговците често тоа го прикажуваат само како промотивна понуда, додека всушност вкупната цена на поединечните производи е иста како кога промоцијата не е во тек.

Апликации за испорака на храна

Дури и за време на пандемијата на коронавирус, апликациите за нарачка на храна доживеаја експанзија, а интересот за нив продолжува и денес. Сепак, корисниците на овие апликации често не обрнуваат внимание на цените на апликацијата и на веб-страницата на ресторанот. Вистина е дека храната од одредени ресторани на апликациите е поскапа отколку во самиот ресторан. Така, во повеќето случаи е попрофитабилно да се јавите директно во ресторанот и да се заобиколат апликациите.

error: Content is protected !!