Кога бев дете, прво татко ќе седнеше да јаде, a потоа ние, а сега на таткото му го одземаат и неговото место.
Таткото во мое време беше светец, а мајката беше столб на куќата.

А сега кога децата зборуваат за своите родители, тие велат дека се здодевни,строги и дека многу гњават.

И запомни сине – дека „слогата куќа гради, а неслогата ја урива …”

Одобрувањето од родителите е многу важно за детето да сфати дека светот е безбеден, дека е успешно, ефикасно, сакано итн. Мислењето на малото дете за себе (развивањето на самосвеста) е всушност мислењето на неговите родители за него, кое потоа го присвојува и го смета за свое.

А ова се дел од коментарите:

Така е све што кажа Мајче тогаш во луѓето царуваше човечноста идоблеста а сега ароганцијата и нечовечноста вотоа време се почитуваа и Божјите и општествените закони а дпдека сега сите работи како ѓаволот даги зел во свои раце или како ние самите да сме ги дале во рацете наѓаволот.

error: Content is protected !!