Претседателот на Србија, Александар Вучиќ денеска го посети квартот Срем, а го посети и производствениот погон на компанијата „Стамевски – моја слатка“ во Стара Пазова. Тој во таа прилика рече дека државата ќе се потруди да им помогне на српските бизнисмени за да го подобрат нивното производство.

Претседателот пред комбинатот беше пречекан од вработени, но и граѓани, а со него беа министерот за одбрана Милош Вучевиќ, министерката за земјоделство, шумарство и водостопанство Јелена Танасковиќ, внатрешна и надворешна трговија Томислав Момировиќ, претседател на Покраината Владата Игор Мировиќ…

За време на обиколката на погонот, тој се запозна со процесот на производство на многу колачи и колачи по кои е позната оваа компанија, па ја пофали нивната работа и производи, додека разговараше со вработените и сопственикот на компанијата Александар Стамевски.

– Ова е многу важно за Србија, за нашите бизнисмени, да им помогнеме да го прошират своето производство. Од новата регулатива сега можете да побарате нови машини, а 50 отсто од помошта ќе ја добиете од државата – рече Вучиќ.

Производствениот капацитет „Стамевски – Мој Смикски“ е кондиторска компанија во Србија со долга традиција, а вчера прославија 70-годишен јубилеј.

Ја започнал Веселин Стамевски во 1953 година во Стара Пазова, дедото на сегашниот сопственик Александар, како мала пекара.

Во текот на три генерации, пекарата прерасна во една од водечките српски кондиторски компании, која денес произведува повеќе од 30 тони слатки месечно.

error: Content is protected !!