Донирање органи – нешто што го правиме како врвно добро, без разлика дали сме подготвени да ги донираме нашите органи по смртта или се согласуваме на чинот на дарување на органите на нашите најблиски, доколку тие починале.

Пред три години почина 21-годишниот Стефан, а по несреќа му беше констатирана мозочна смрт.

Неговото семејство решило да му ја исполни желбата – да му бидат донирани органи доколку нешто му се случи.
Неговиот црн дроб му помогна на Нихади кој беше тежок пациент со црниот дроб.

И три години подоцна, мајката на Стефан најде сила да побара еден од примателите на органи.

Средба која е повеќе од тоа! Се сеќавате ли кога твитнав пост за Бранка која ги донираше органите на починатиот 21-годишен син Стефан и која после три години најде сила да бара некој да ги добие тие органи.

Нихада го прими црниот дроб. Денеска таа средба се одржа. Премногу емотивно – изјави Томислав Жуљевиќ, претседател на Здружението на пациенти на дијализа и трансплантација во ФБиХ и додаде:

Вреди да се живее за вакви моменти, за среќата на овие двајца луѓе. Тие се среќни, јас сум уште посреќен затоа што усреќив две семејства, особено Бранка и нејзините. Сега тоа е вистинско пријателство, всушност тие сега се едно семејство, пренесува Хајат