Горивото е се поскапо, и покрај тоа што возат побавно, многу луѓе не успеваат да ја намалат потрошувачката на гориво. Сепак, многу возачи често забораваат да користат малку познато скриено копче кое го има речиси секој автомобил, а кое може значително да ја намали потрошувачката на гориво.

Тоа е тајно копче за климатизација што може да ја намали потрошувачката на гориво, особено при кратки патувања. Копчето не само што ќе заштеди гориво, туку и ќе ги направи возачите и патниците многу поудобно за време на патувањата со автомобил.

Секој знае дека системот за климатизација ја користи моќта на моторот во автомобилите со дизел и бензин и батеријата во електричните возила. За моторите со внатрешно согорување, ова води до многу поголема потрошувачка на гориво. Системот обично работи на тој начин што внесува надворешен воздух и потоа го загрева или лади.

Сепак, овој метод користи многу повеќе гориво во споредба со опцијата за систем за климатизација кој користи воздух од внатрешноста на автомобилот. За среќа, постои копче специјално дизајнирано да им овозможи на возачите да ја изберат опцијата што ја сакаат.

Ако е активирано, копчето за кружење на воздухот му овозможува на клима уредот да користи воздух од внатрешноста на автомобилот со тоа што го влече низ отворите за воздух. И, во исто време, го спречува навлегувањето на надворешен воздух. Копче обично се наоѓа околу тркалцето за климатизација што му овозможува на возачот да ја прилагоди внатрешната температура. Копчето има слика на автомобил со стрела во него.

Користењето на копчето ќе помогне да се намали потрошувачката на гориво затоа што помалку го оптоварува моторот на автомобилот. Принципот е ист за електричните автомобили бидејќи климата ќе ја оптоварува батеријата помалку.

Бредли Џандо од Kwik Fit рече: „На компресорот му е потребна енергија за да работи со системот за климатизација на вашето возило и така ќе користи мала количина гориво секогаш кога системот работи. Ова може да ја намали потрошувачката на гориво за дури 10 проценти, а ефектите се особено забележливо на кратки патувања. Кога првпат тргнувате, клима уредот мора да работи напорно за да ја сведе внатрешната температура на удобно ниво.

„Не користете ја климата освен ако навистина морате бидејќи ја користи моќноста на моторот и затоа ја зголемува потрошувачката на гориво. Ова важи и за топлината, како и за ладењето, затоа обидете се да се облекувате според временските услови, дури и во автомобилот, ако ефикасноста на горивото е голема загриженост“, додаде тој. И кризата не покажува знаци на забавување.